Попълнете търсена ключова дума или фраза

Инженер-технолог обясни без да крие нищо какво всъщност има в един буркан лютеница

https://blitz.bg/goreshtite-novini/inzhener-tekhnolog-obyasni-bez-da-krie-nishcho-kakvo-vsshchnost-ima-v-edin-burkan-lyutenitsa_news479001.html Blitz.bg София, България 13 Ян. 2017, 10:02 17223 прочита 0 коментара
От една седмица всички медии обсъждат какво съдържа лютеницата на пазара. Днес говорим по темата с инженер-технолога на „Олинеза“ Иван Янков.

-Г-н Янков, в последната седмица всички медии коментираха тестовете на „Активни потребители“ и наличието на олеамид в една от изследваните лютеници. Как ще коментирате ситуацията?
 -Контролът на производството  е нещо изключително важно. Самите ние сме проверявани много често от Българската агенция по безопасност на храните. В нашата фабрика, също така, разполагаме със собствена лаборатория, в която ежедневно следим качеството на продукцията си.  Именно затова не можем да приемем като чиста монета изследванията на „Активни потребители“, тъй като те са проведени в неакредитирана лаборатория, както съобщи БАБХ. 
Ситуацията определено се отрази негативно на целия бранш.
  
-Детската лютеница „Олинезко“ беше засегната също в тези тестове. Бихте ли споделили как създадохте рецептата на продукта?
 
- През 2003 година екипът от специалисти  на „Олинеза“ разработиха 5 различни варианта лютеница, като целта беше децата сами да изберат тази, която е най- близка до тях. Различните лютеници бяха изпратени до 10 детски градини и начални училища. Резултатът беше категоричен – самите деца избраха една  от рецептите, по която вече 14 години произвеждаме „Олинезко“.
 
- А какво всъщност се съдържа в едно бурканче лютеница ?

 - Лютениците на „Олинеза“ се произвеждат съгласно технологична документация, спазвайки конкретни рецептури, които гарантират качеството и вкуса на нашите продукти. Основните съставки на всяка лютеница несъмнено са зеленчуците. Именно затова ние провеждаме стриктен входящ контрол на суровините, които използваме в нашето производство. Зеленчуците се отглеждат специално за нас от утвърдени производители. Важно е да отбележа, че в Олинеза не се използват оранжерийни чушки или домати, а само отглеждани по естествен начин. Цвета на продукта се получава от вложените зеленчуци. В произвежданите от „Олинеза“ лютеници не се влагат оцветители и консерванти. Не е вярно и твърдението, че се влагат екстракти за подобряване цвета на продукта.
Освен на суровини, в лабораторията на фабриката се извършва контрол на готовия продукт и хигиената на производството.  Същите тези изследвания се потвърждават и от акредитирани лаборатории.
Фирмата е сертифицирана по международния стандарт за храните (IFS- At Higher level). Поддържаме и система за безопасност при производството на храни -HACCP. 

Едни от най-продаваните лютеници в България и не само - Домашната и Традиционната лютеница на "Олинеза"
 
- И все пак.. . Домашната или „купешката“ лютеница е по-добра ?
 - В интерес на истината лютеницата, която произвеждаме, се доближава максимално до домашната, тъй като подбираме само най-добрите продукти. Това, което със сигурност мога да изтъкна като предимство при нас е, че при производството на лютеница се спазват стриктни процедури, които гарантират качеството й. При домашно направените лютеници не са гарантирани спазването на добра хигиена и стерилност.
Целта на „Олинеза“ е не да оставим домашната лютеница в миналото, а напротив- стараем се да осигурим вкуса от бабиното бурканче при промишленото производство.
  
-Има ли начин клиентът в магазина да се ориентира коя лютеница да закупи, за да бъде сигурен в качеството й?
 - Да, има. През 2011 година се прие Браншови стандарт за лютеницата. Той е изготвен на база Българският държавен стандарт от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и утвърден от Българската агенция по безопасност на храните. Той гарантира, че  лютеницата е изработена изцяло от естествени продукти. Това, което мога да посъветвам хората, е да търсят логото на Браншовия стандарт на бурканчето с лютеница и да четат още по-внимателно етикетите на продуктите в магазините.
„Олинеза“ предлага на пазара традиционна, домашна, семейна, люта, деликатесна и бабина лютеница, които се произвеждат съгласно изискванията на Браншови стандарт.
  
- Къде се намира „Олинеза“ на пазара и какви са бъдещите планове и цели на компанията?

-„Олинеза“ несъмнено е лидер на българския пазар и чуждия пазар.
Целта ни е да продължаваме да произвеждаме натурални и качествени продукти, съобразно изискванията на Браншовия стандарт, респективно да увеличим гамата си от продукти. Тази година „Олинеза“ празнува 23 години на пазара,, като продуктите под тази марка се произвеждат по традиционни рецепти от различни райони в България. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам