Осъдената за държавна измяна руска гражданка Оксана Севастиди ще излезе от затвора, предаде РИА "Новости". Днес президентът на най-голямата по територия държава в света Владимир Путин подписа указ за помилването на жената.
"Водейки се от принципите на хуманността, постановявам следното: Гражданката на Руската федерация Оксана Севастиди, родена през 1970 г. и осъдена на 3 март 2016 г. на лишаване от свобода от Краснодарски районен съд, да бъде освободена от затвора", пише в документа, парафиран от държавния глава на Русия.

Постановлението влиза в сила след пет дни след подписването му. Севастиди получи седем години затвор миналата година. Тя бе призната за виновна в държавна измяна.

Жената изпрати през април 2008 г. SMS на свой приятел в Грузия, че Русия е струпала военна техника по границата с кавказката държава. Москва започна военна операция срещу Грузия на 8 август същата година. Поводът бе извършен от армията на Тбилиси обстрел по територия, смятана от Москва за руска.

В Русия този ход на Путин бе приет с изненада, защото той не подписва често такъв указ за освобождаване на затворници. Подобен е случаят с украинския пилот Надежда Савченко. Тя ба върната на Украйна от Русия след размяна на затворници, с указ на Путин. След като се върна в родината си Савченко беше освободена.