Има храни, от които трябва да се пазите или внимателно да подготвяте, защото предизвикват отравяне, дори може да има фатални последици.
<strong>1. Плодовете Ackee</strong><br /> Ackee е популярен плод в Ямайка. Ако планирате пътуване към тази гореща дестинация &ndash; не посягайте към плодовете. Докато правилно не узреят, консумацията на този плод може да предизвика повръщане, кома и дори смърт!<br /> <br /> <strong>2. Корен от маниока</strong><br /> Коренът от маниока е отлична добавка за карибските ястия, но с него не се действа безразсъдно. Ако този корен топлинната не го преработи достатъчно, гостите биха могли да умрат от отравяне с цианид.<br /> <br /> <strong>3. Фугу</strong><br /> Японската риба Фугу е истински кулинарен деликатес в Азия, но тя изисква внимателна подготовка. Нейното месо съдържа тетродотоксин &ndash; отрова, която води до смъртоносни последици. Готвачите специално се обучават, за да го премахнат, преди да се сервира на гостите.<br /> <br /> <strong>4. Отровни гъби</strong><br /> В света може да намерите различни видове гъби, чийто състав предизвиква всичко от леко гадене до тежки последствия за живота. Затова трябва много да се внимава какви гъби приготвяте за ядене.<br /> <br /> <strong>5. Африканска жаба бик</strong><br /> Жабите са деликатес в цял свят, но африканският подвид бик жаба (Bullfrog) причинява увреждане на бъбреците, ако не е термично обработена добре преди консумация.<br /> <br /> <strong>6. Кървава мида</strong><br /> Тези миди се превъзходен деликатес в Китай, по-точно в Шанхай, но насладата от тях може да ви предаде хепатит А и Е, затова са строго забранени от 1988-ма година. Но благодарение на нелегалния пазар може да се опитат на определени места. Нашият съвет е, ако ви предложат тази кървава закуска &ndash; разумно да откажете.<br /> <br /> <strong>7. Бъз плодове</strong><br /> От тези плодове се правят мармалади и сокове в част от Европа и се добавят в множество сложни ястия. Докато са добре сготвени няма никаква опасност от тяхната консумация. Въпреки това, консумацията на сурови плодове, предизвиква повръщане и гадене.<br /> <br /> <strong>8. Вишни със семена</strong><br /> Моля? Яли сте вишни цял живот и никога не ви е било лошо? Опасността дебне в техните семена. Ако погълнете семка или две, няма да ви стане нищо. Но ако изядете голямо количество, може да почувствате гадене или слабост.<br /> <br /> <strong>9. Листове от ревен</strong><br /> Горчивите бяло-червени корени от този плод са отлични хранителни стоки за подготовка на необичайни ястия. Но листата на това растение, определено трябва да избягвате, защото предизвикват повръщане.<br /> <br /> <strong>10.Фъстъци</strong><br /> Фъстъците са един от най-разпространените алергени в съвременния свят и от тях се опасяват, милиони хора по света. Алергията от фъстъци обхваща всичко от лек обрив до анафилактичен шок, т.е. спиране на дишането.<br /> &nbsp;