Големи групи мигранти от северноафриканските държави целенасочено са уговорили срещи за събиране в новогодишната нощ в Кьолн на същите места, където в нощта на 31 декември 2015 г. срещу 1 януари 2016 г. бяха извършени серия нападения срещу жени и бяха предизвикани безредици.
Те са координирали своите действия в чатове, разкри Волфганг Вурм, началник на полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, пише изданието FOCUS, цитирано от "Фокус".

„На база информацията от чатовете открихме, че групи лица, които са издирвани от полицията, са се уговаряли да се срещнат преди Нова година в Кьолн“, подчерта Вюрм.

Съгласно думите му срещите са били насрочени за 22 часа (местно време) на централната железопътна гара в Кьолн, разположена до емблематичната катедрала на града. Като ответна реакция служителите на реда са извършили проверки на документите на 650 мигранти, предимно от Северна Африка. Задържани са 92-ма души. 

На друга гара, недалеч от мястото, където е трябвало да се срещнат мигрантите, полицията е свалила от регионален влак 300 души, като повечето от тях са били граждани на магребските държави.

Германската Партия на зелените обаче обвини полицията в Кьолн в расизъм при осигуряването на реда на новогодишните празненства. Лидерът на политическото движение Симоне Петер разкритикува стражите на реда, че целенасочено са проверявали мигрантите, като са използвали расово профилиране на заподозряните, информира Rhenische Post.