Приемственост се очертава да има между кабинета "Борисов 2" и наследника му - служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев, коментираха от екипа на новия президент. Допирната точка са някои зам.-министри, които сега работят в правителството в оставка. Те са експерти с доказани качества и стоят на бюрата си с години, като са сменили няколко правителства. Именно заради това екипът на Радев е решил да ги покани да останат по местата си и работата да не се стопира, пише "Стандарт", позовавайки се на свои източници сред хората около новия държавен глава.
Разговори с въпросните зам.-министри вече се водят, а като основен мотив за оставането им се посочва усвояването на европейските средства. Става дума за по-малко от петима зам.-министри, които са запознати и движат ключовите Оперативни програми. На първо място се разглеждат тези програми, които трябва да приключат до края на годината и чието забавяне означава загуби за бизнеса и хората. Експерти разкриха, че на дневен ред са ОП "Транспорт", ОП "Конкурентоспособност" и ОП "Развитие на селските райони", чиито финализиране е насрочено за лятото.

Освен преговори със зам,.-министрите на Борисов от екипа на Румен Радев провежда и ежедневни срещи с потенциални служебни министри, разкриха още приближени до новия президент. В някои медии вече се завъртяха редица имена на нови министри. Сред тях са бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков и бившата здравна министърка Татяна Андреева. Тези имена обаче няма да са в новия екип, защото БСП е взело решение да не пуска кадри в служебното правителство.

Почти сигурни са само финансовият министър Кирил Ананиев и съветникът по регионалната политика - бившия кмет на село Труд Николай Копринков. Покана за образователен министър е получил и един от последните кандидати за ректор на висше училище у нас. Както няколко пъти написахме, министрите на Радев ще влязат на "Дондуков 1" след 31 януари, тъй като новият президент ще посвети първата си седмица работа (след 22 януари - б.р.) на сформиране на екипа си и подготвянето на дългоочаквания указ.

Редица имена се спрягат и за това кой ще е премиерът на това служебно правителство. От кръга на Румен Радев категорично отрекоха пред "Стандарт" на този стол да седнат спряганите - ексвътрешният министър Богомил Бонев, бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси и експредседателят на БАН проф. Стефан Воденичаров. Името на новия премиер вече било известно, но само за петима човека в държавата, довериха отлично информирани източници.

В същото време проф. Огнян Герджиков, шеф на парламента по времето на НДСВ, намекна, че ще оглави служебния кабинет. Рано е да се каже, заяви професорът и допълни: "Получил съм известен намек, че бих могъл да съм едно от имената за служебен премиер, ако нямам много против. Но аз не знам все още дали имам много против".