Русия пусна на вода най-големия атомен ледоразбивач на планетата „Арктика”, предаде РИА „Новости”. Церемонията се състоя в Балтийския корабен завод в град Санкт Петербург. Случайно или не събитието съвпадна с първия ден от откриването на Международния икономически форум в града.
„Арктика” е с дължина 173,3 м., ширина 34 м. и водоизместимост 33 500 т., уточнява bTV. За функционирането на кораба са необходими общо 75 души екипаж. Строежът на съда продължи общо три години. А през есента петербургските корабостроители се захващат със следващия ледоразбивач от серията.

Макар че „Арктика” доказа, че може да се задържа над водата, той все още не може да плава. До края на следващата година, корабът трябва да получи своето сърце – а именно своя атомен двигател. Той ще е с мощност 175 мегавата. С негова помощ ледоразбивачът ще може не само да се движи, но и да проправя 3-метров път сред северните ледове.

Русия има амбицията да построи общо три такива ледоразбивача. Първият от серията беше „Сибир”, пуснат на вода през миналата година (ще започне плавания през 2019 г. – б.а.), вторият е „Арктика”, а последен ще е „Урал”.

С тяхна помощ страната има амбицията да проучва и опознава Северния полюс, който става все по-достъпен заради затоплянето на климата.

Превод и редакция: БЛИЦ