Попълнете търсена ключова дума или фраза

Само в БЛИЦ! Десислава Атанасова с убийствен анализ за референдума на Слави и оставката на Борисов! Как червените направиха 3000 лева - 1 долар и коя е г-жа Лъжа в политиката!

https://blitz.bg/goreshtite-novini/samo-v-blits-desislava-atanasova-s-ubiystven-analiz-za-referenduma-na-slavi-i-ostavkata-na-borisov-kak-chervenite-napravikha-3000-leva-1-dolar-i-koya-e-g-zha-lzha-v-politikata_news478781.html Blitz.bg София, България 12 Ян. 2017, 09:43 22579 прочита 0 коментара
Десислава Атанасова е депутат от ГЕРБ и бивш здравен министър. Тя е известна в политиката с точните си и безкомпромисни оценки. В разгара на горещите теми в парламента разговаряме с г-жа Атанасова за референдума на Слави Трифонов, изминалата година, оставката на Бойко Борисов, опозицията и предсрочните избори.
- Г-жо Атанасова, изминалата 2016 година в политиката беше много динамична. Каква е Вашата оценка?
- Да, годината беше динамична, драматична. Може да се определи по различни начини. Вие журналистите, а и политолозите, в края на годината направихте подробни анализи. Бих казала, че 2016 беше успешна година за България. Не може да се отрекат успехите, свързани с финансовата стабилност, икономическия растеж, ниската безработица, добрата работа на приходните агенции. Българският глас се чува в Европа и важните решение се вземат в интерес на България. Страната ни получи показателно признание от своите европейски партньори и сериозна европейска подкрепа. Надявам се 2017 да е по-добра за всички българи, а кампанията за предстоящите извънредни парламентарни избори да е по-коректна и с аргументи, а не с лични нападки, фалшиви новини и популизъм. На българските граждани им омръзна това непрестанно противопоставяне в политиката. Те искат единение и работа в техен интерес.


- Днес (10 януари - бел. ред) в парламента имахте сериозен спор с депутата от БСП Жельо Бойчев, а темата беше отказа на червените да се проведе гласуване за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Защо опозицията не одобрява тази стъпка?
- Не отдавам голяма значимост на дебата с Жельо Бойчев. За мен по-важният въпрос е, че вече се образува не само коалиция от всички срещу ГЕРБ по повод въпросите от референдума, а коалиция срещу българските граждани, които са гласували на референдума. Това са 2 милиона и 500 хиляди души, които са казали "да" на мажоритарния вот с абсолютно мнозинство. Трябва изключително добре да се оцени тежестта на вота на българските граждани, защото този вот като абсолютна стойност е повече от гласувалите за първите трима кандидати на първи тур: г-н Радев, г-жа Цачева и г-н Каракачанов. Волята на хората е ясно изразена и тя е - промяна на изборните правила. Спорът не е само между нас и БСП, а между хората и всички останали политици извън ГЕРБ. Трябва да чуем гласа на българския гражданин, който призовава за пряка демокрация, в повече от представителната. Хората искат да гласуват за личности, за утвърдени професионалисти. От ГЕРБ сме последователни и с нашите гласове дадохме възможност референдумът да бъде проведен в един и същи ден с изборите за президент. Надяваме се, че нашият законопроект, който внасяме в деловодството на Народното събрание днес (11 януари - бел. ред), ще стане повод за още един дебат. Тогава може би ще стане ясно, че всички аргументи – липса на време, изчерпано доверие към този парламент или висящо производство пред Върховния административен съд, са аргументи, които са търсени единствено и само от тези, които не желаят да чуят волята на българските граждани. Има още малко време политиците да осъзнаят кой е техният работодател и да предприемат стъпки в това да отговорят на неговите очаквания.

- Грешка ли беше оставката на Бойко Борисов след загубата на ГЕРБ на президентските избори?
- В никакъв случай. Това е най-адекватният начин да носиш политическа отговорност. Борисов е не само министър-председател, а и лидер на нашата партия. Не си представям Борисов да се крие зад анализи, зад конгреси, както правеше Станишев, който губеше многократно избори, но излезе от властта чак когато му казаха, че повече няма да управлява. Станишев никога не поемаше отговорност, какъвто и крах да бяха претърпели БСП. Сега е много интересно дали настоящият председател на БСП Корнелия Нинова ще понесе някаква отговорност пред нейните избиратели и колеги, ако БСП загуби на предсрочните избори.

- Днес (11 януари - бел. ред) г-жа Нинова заяви, че управлението на ГЕРБ през изминалите 2 години ще се запомни само с компромати и провали. Вашият коментар?
- Не приемам да се дават оценки от хора, които са участвали в управления или са наследници на партии докарали най-голямата бюджетна катастрофа в историята. Не е сериозно тези, които направиха 3000 лева - 1 долар, сега да обещават пари за пенсии и заплати. Същите политици взеха парите на хората от банките, фалираха ги, а сега ни обещават да спрат бедността. Нали си спомняте, че същите тези партийни другари на Корнелия Нинова станаха известни с червените куфарчета. Звучи несериозно заявката им да се борят с корупцията. Примери в тази посока много мога да ви давам, но едва ли е нужно, а и не си струва да оборвам твърденията на политическа партия, чийто председател напоследък е известна в обществото с ново прозвище - Госпожа Лъжа. Оценката за нашето управление я дават българите, Европейските лидери, кредитните агенции, инвеститорите с доверието си.

- Предстоят предсрочни избори. Какви са Вашите очаквания? Ще успее ли ГЕРБ да се върне на власт?
- Надявам се, че всичко направено от нас ще се оцени, а всичко сторено от други, няма да се забрави.

Интервю на Явор Белчев

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам