Според предварителните резултати кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън води с 3% пред своя съперник от Републиканската партия в щата Северна Каролина на президентските избори, предаде CBS News.
За Клинтън са гласували 48%, а за Доналд Тръмп – 45%. Северна Каролина дава 15 гласа в Електоралната комисия на САЩ. Повече от три милиона души са се възползвали от предварителното гласуване, което е повече от 12% повече от 2012 г., когато кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни спечели щата.

И двете страни твърдят, че предварителното гласуване е било спечелено от тях. В момента все още не е ясно кой от двамата ще победи в щата. 
 
Кандидатката от Демократичната партия води в предсрочното гласуване и в щатите Колорадо, Флорида, Охайо, Невада и Уискънсин. Тръмп от своя страна води в щата Пенсилвания, съобщи интернет ресурсът Slate ("Слейт"). В предсрочното гласуване пуснаха бюлетини 46 милиона избиратели.

Във Флорида за бившата първа лейди гласуваха 1,78 млн. души, а за Тръмп 1,67 милиона. В Охайо Клинтън изпреварва милиардера с 53 000 гласа, а в Невада с около 33 000. Тя води и в Айова, Колорадо и Уискънсин. В Пенсилвания Доналд Тръмп събра 99 000 гласа, а Хилари 85 000. „Слейт“ уточнява, че преброяването на бюлетините от предсрочното гласуване продължава и може да настъпят изменения, съобщава БГНЕС.

Освен президент американците избират днес Камарата на представителите, една трета от 100-членния Сената (34 сенатори), губернатори на 12 щата и на двете територии (Пуерто Рико и Американско Самоа), както и кметове на 15 големи града.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ДРАМАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ В САЩ