Терористът Мохамед Юсуф Далил, който рани 15 души при избухването на самоделна бомба в германския град Ансбах, е имал връзка с активистка от Български хелзински комитет. Двамата се запознали, когато той бяга от Сирия и идва при нас като бежанец. Твърди, че в родината си е бил малтретиран, разказва, че при обстрел в Алепо са починали жената и детето му. Показва и рани по краката си, за които твърди, че са получени при ожесточени сражения и казва, че бяга от жестокостите на Ислямска държава.
Малко след пристигането си в България Мохамед се свързва с активисти на Български хелзински комитет, които по онова време проследяват как се отнасят с бежанците у нас, пише "Уикенд" и цитира свои източници, които твърдят, че сред тях е жена на име Даниела, с която Мохамед започва връзка. Възможно е именно заради нейното покровителство той да е успял така бързо да замине за Германия. Пак според същите източници Мохамед е уреждал документи, с които да получи официален статут и след това да напусне пределите на страната ни.

Покрай контактите си с активистите на Български хелзински комитет Мохамед попада и в репортаж на Националната телевизия. Те го свързват с журналистката Мария Черешова, която заснема интервюто, в което той твърди, че е мамен от адвокати.

"Срещнах се с него няколко пъти и не ми изглеждаше като човек, способен да извърши такова нещо. Напротив, казваше, че е благодарен на българите за топлото отношение към него", казва Мария Черешова.

От Агенцията за бежанците твърдят, че върху тях е оказван натиск заради документите на Мохамед.

"През два дни ни звъняха от БХК, за да питат какво става с документите на Мохамед, заплашваха ни, че правят филм за това как се отнасяме с пострадали от войната млади хора. Говореше се, че този Мохамед е любовник на една от активистките, но какво можехме да сторим", казват от Агенцията за бежанците.

Сириецът получава български документи през април 2014 година и малко по-късно заминава за Германия. Не е ясно дали отношенията му с активистката на Български хелзински комитет са се развивали и след това.