Понеделник ще е най-студеният ден от мразовития фронт, който нахлу от петък в страната ни, обяви пред Дарик климатологът Георги Рачев. По думите му големият студ ще продължи до четвъртък. 

Рачев обясни, че до вчера очакванията са били много студено да е до сряда, а после да започне повишаване на температурите, но по думите му към периода с ледени дни трябва да се прибави още ден - и четвъртък. 

Климатологът отбеляза, че в неделя са отбелязани много ниски температури в Кюстендил - минус 24 градуса, а в Горна баня - минус 18 градуса.

"Вятърът вече намаля, той поотслабна и в Североизточна България", отчете експертът. 

В понеделник късно вечерта и във вторник се очаква страната ни да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който ще доведе до нови валежи от сняг при много ниските температури. 

Очаква се понеделник, 9 януари да е най-студеният от поредицата дни с отрицателни теператури. 

По думите на Рачев много зависи доколко ще стихне вятърът и каква ще е облачността. Ако небето се изясни напълно, температурите ще паднат. 

В петък-събота следващата седмица се очаква времето у нас да е под влиянието на нов средиземноморски циклон, който обаче ще доведе до нахлуването на по-топла въздушна маса и това пък от своя страна ще вдигне температурите.