Лицето на 32-годишния Кристиян Коцев виси и направо се стича от дясната страна на главата му, като вероятно „израстъкът“ му тежи над килограм. Младият мъж обаче не вижда в това никаква драма нито за себе си, нито за околните. Казва само – свикнал съм... Признава, че не помни точно диагнозата си и смята, че става дума за „прищипване на нерв“, пише "ШОУ" в новия си брой, който вече е на пазара. През целия си 32-годишен живот Кристиян Коцев е ходил на прегледи за проблема с лицето си два пъти - когато бил на три години и по-късно на 17. Твърди, че се е родил с израстъка, който през годините доста нараснал и рецидивирал.
Мъжът e отгледан от баща си, тъй като майка му ги напуснала, когато бил едногодишно бебе. Тогава още не си личало, че когато порасне, той ще бъде обезобразен. Все пак двамата с родителката си се видели веднъж, тъй като тя го потърсила, когато станал на 23 години, и то след нещастие в нейния личен живот. Пили кафе у тях и хапнали. „Тя се учуди, като ме видя, и ме попита каква ми е диагнозата. Повече не я видях, но нямам и желание да се срещнем пак“, разказва момчето. На единствената среща между майка и син той чул, че има брат с нормално лице, който загинал, а родителката му е шивачка.

Бащата на Кристиян бил електротехник и приемал сина си такъв, какъвто е. Подкрепял го във всяко едно начинание, но починал преди година и половина. Днес обезобразеният мъж живее сам в столичния квартал „Дружба“ и работи на черно – без никакви договори и осигуровки. На въпрос дали е здравно осигурен отговаря, че е, понеже имал инвалидност, втора група, потвърдена от ТЕЛК. Работи тежка физическа работа – в строителството и металообработването. Доволен е от парите, които получава. „Имам и ТЕЛК - инвалидност 74% и по тази линия държавата ми дава месечно 100 лева, с които си плащам кабелната телевизия, тока и интернет“, допълва столичанинът. 

От 17-годишен младият мъж се издържа сам, 

за да не е в тежест на баща си. За болестта си знае от роднините си, че не е заразна и никой от тях не е боледувал от нещо подобно поне три поколения назад във времето. Признава, че едва около 150 души в цял свят имат такова „провиснало лице“. С годините и с порастването му нараснал и израстъкът на главата му. Не му тежал и не му създавал дискомфорт, нищо, че не виждал с лявото си око от малко дете... Деформирала се е и захапката му и това също не го притеснява... Нищо, че се е случвало да го подиграват по улиците и да го сочат с пръст.

Още си спомня как, докато пътувал в градския транспорт, веднъж двама възрастни мъже си говорили как ако още било времето на социализма, нямало да се налага да го гледат такъв, а непременно щели да го задължат да се оперира!!! „Никак не ми хареса тонът на един от мъжете, той беше направо агресивен, спомня си „човекът със странно лице“. Според него често се случвало да го заглеждат по улиците, не го сочели с пръст, но на морето много чужденци искали да се снимат с него. И това не го обиждало по никакъв начин. Най-много фотографии си правили с обезобразения мъж руски туристи.


Млaдежът се труди по строежите

Кристиян Коцев не си мие и зъбите, макар да признава, че са много зле, защото отново „от дете така бил свикнал“. Даже преди години имали сдърпвания с баща си по този въпрос. Не е инициирал никакви опити да прави консултация за странния си външен вид със специалисти от чуждестранни клиники. Не знаел език – „учих в училище английски, но вече една дума не мога да вържа“, пък и нямал представа как да го направи, а по-важното е, че не знае дали иска да си направи операция. Страхува се, че ако му отстранят израстъците, те можело да се появят на други места по тялото му... В училище съучениците му били свикнали с външния му вид, но той „един ден ходел, пет – не“. С половин уста признава, че е имало и подмятания, но вече не иска да си ги спомня конкретно... Не иска и да ги признае. Приел е някак си мисълта, че „това е нормално“!? Иначе успял някак си да завърши средно специално „Електроника“. Не иска да учи за висше, даже не бил мислил изобщо за това...
                                       
Преди време дерматологът доктор Чернев го открил чрез интернет и през фейсбук се свързал с него. Двамата се срещали няколко пъти и обсъждали състоянието на мъжа, поддържат контакт и до ден-днешен. Известният медик го поместил в сайт и се опитал да му помогне.

„Докторът ми каза, че няма смисъл в България да си направя операция, защото тук не е възможно да стане”, 

разказва човекът, който не се смущава никак от външния си вид. Не го попитал по какви причини – медицински или липса на такива редки случаи.

Споменът ми е, че на три години за пръв път ме заведоха роднини на доктор, спомня си Кристиян Коцев. Ходил и на 17 г., лежал даже в болница 20 дена, направили му всички изследвания и по думите му казали, че просто тази операция не може да стане. Младият мъж с провиснало лице не ходи и на контролни прегледи. Казва, че последно бил на доктор заради цистит преди три години?!? А преди цистита ходил на доктор преди други пет години... заради настинка!!!


Кристиян има инвалидност 75 на сто

Иначе при самия растеж на образуванието не изпитвал никакви болки. Няма проблеми и при обличането си. Бръсне се малко по-дълго, отколкото останалите мъже – цели 20 минути. Не се е сетил, че може да инициира сам и да потърси лекари, за да си направят и те реклама с него – какъв е бил и какъв е станал по-късно... Обяснението му отново е кратко и ясно – така съм свикнал!                        

Преди две-три години срещнал себеподобен в един магазин за велосипеди. Човекът на средна възраст имал почти същото лице, само бил по-висок, или „бабаит“, както го определя Кристиян. Двамата се спогледали, имало приятел с другия, който му казал – „Я, има един тука като тебе!“ Никой от двамата не поел разговор – да си разкажат какво се случва с тях, как да си помогнат и т.н. „Само се погледнахме и си тръгнахме... Човекът също не беше си направил операция, изглеждаше абсолютно едно към едно като мен. Единствената ни разлика бе, че беше доста по-едър“, допълва Коцев. 
Кристиян Коцев не е семеен. Според него в отношенията му със жените външността му не е създавала никакъв проблем. Признава, че през живота си е имал 7-8 гаджета, но в момента е сам. С последната му приятелка, с която се срещали цели 8 години, нещата станали доста сериозни, двамата си говорили дори за семейство и дете, но „баща й ни раздели“. Родителят и проектозетят никога не се били виждали, но това не му попречило още от началото да се настои срещу софиянеца. Момичето било от Равадиново и затова младият мъж прекарвал доста време там. Дори водили пълноценен сексуален живот. Майката на девойката нямала нищо против външността на Кристиян, даже често си говорили и му давала съвети за живота. Не знам как си е изградил мнението за мен баща й, след като лично не сме се виждали никога, споменава Кристиян. Той
 
изобщо не се е замислял, че ако си направи операция на лицето, може да се промени и личният му живот

Все пак се е регистрирал в няколко сайта за запознанства, в които разказва, че търси момичето на живота си, тъй като се чувства самотен.  Наскоро започнал да се вижда с девойка на 28 години, която работи в „Макдоналдс“. Не смее да разказва други подробности, защото не знае колко сериозна ще е тя към него. Приятелите и познатите му са малко, но сред тях нямало такива, които да се срамуват да излизат и се разхождат с него по улиците. Самият Кристиян Коцев е иначе много приятелски настроен към хората, които среща, и винаги е готов да помогне с каквото може.


 

Доктор Георги Чернев: Ще го лекуваме безплатно

Много добре съм запознат със случая на Кристиян Коцев. Той има плексиформена неврофиброматоза. Ние сме приятели и преди аз да го видя като пациент, е имал записан час да бъде опериран от доктор Кръстинова, обаче той самият се е отказал в последния момент, твърди известният медик, който е завършил дерматология в Берлин. Според професор доктор Чернев Кристиян има поставена диагноза и резултатите от биопсията му се намират в болница „Токуда“.

Лекарят признава, че може да бъде направена операция, но това няма да гарантира на пациента, че израстъкът няма да се появи отново и да мине от доброкачествен в злокачествен. Образуванието е тумор, твърди още медикът. Доктор Чернев е на мнение, че в България операция по премахването на израстъка може да бъде направена, друг е въпросът какъв ще бъде резултатът след това. За Кристиян бе организирана безплатна операция, но той не я иска, разказва още дерматологът. Според професора продължителността на живота на хора, болни от неврофиброматоза е по-къс. 

Живка АНГЕЛОВА