Животът на 33-годишната саудитска принцеса Амира ал-Тавил наистина прилича на приказка, пише руският сайт ofigenno.com. Но не може да се каже, че е нямало е препятствия, които е трябвало да преодолява.
Амира е била омъжена за саудитски принц, но през 2014 г. бракът им претърпял крушение. Ако се вярва на средствата за масова информация, ал-Тавил е била третата жена и единствена към момента на сключването на брака. Двамата са нямали деца, но принцът имал две от предишните бракове. Говори се, че в брачния договор е имало алинея, според която тя не трябва да ражда деца. Възможно е това да е и причината за развода.

Но Амира ал-Тавил, въпреки мястото, където се е родила, се оказала достатъчно прогресивна жена и не се отчаяла. Днес тя активно се занимава с обществена дейност, в частност се бори за правото на жените в Саудитска Арабия да получават достойно образование, да се обличат, както си искат, да управляват автомобили.

Всъщност, въпреки трудностите, които среща, тя е от първите жени в родината си, които дръзват да се откажат от традиционните дрехи и да излизат на обществени места облечени по западен маниер.

Принцесата е образовано момиче. Тя е завършила университета в Ню Хейвън в САЩ и има диплом в областта на търговската администрация, което няма как да не се е отразило на мирогледа й.

Амира ал-Тавил е също така вицепрезидент на попечителския фонд Al-Waleed bin Talal Foundation - международна нетърговска организация, поддържаща програми и проекти за борба с бедността, последствията от бедствия и защитаваща правата на жените и представители на различни религиозни общности.
Наскоро стана известно, че Амира дружи с известната в Саудитска Арабия активистка Манал ал-Шариф, която наскоро пусна в ютуб видео, на което управлява автомобил. Затова после е лежала една седмица в затвора. Ал-Тавил признава, че я счита за гениална и безстрашна жена.

Самата тя притежава американска шофьорска книжка и сама си управлява автомобила, когато е зад граница. 

Превод: БЛИЦ