Украйна е решила да проведе ракетни стрелби в суверенното въздушно пространство на Русия в района на Симферопол – административният център на Крим. От Росавиация са подчертали, че приетото в едностранен порядък решение на Киев нарушава всички международни споразумения, предава РИА Новости.

От руското авиационно ведомство информират, че на 24 ноември Украйна е разпространила НОТАМ (авиационно уведомление) за активиране на опасни зони във въздушното пространство във връзка с планираните на 1 и 2 декември ракетни стрелби.

Издаването на тези НОТАМ-и не е съгласувано с руските компетентни органи, нито с руския провайдър за аеронавигационно обслужване. А в посочените активирани зони преминават маршрутите на граждански и държавни самолети.  

Според експерти действията на Киев са в нарушение на Конвенцията за международната гражданска авиация от 1944 г., ескалират напрежението около Крим и може да доведат до нова трагедия като сваления в Донбас малайзийски Боинг.

Генералният щаб на Украйна не коментира информацията за провеждането на ракетни стрелби над Крим, е заявил представителят на военното ведомство Владислав Селезньов пред РИА Новости. Той е пояснил, че „всички въпроси, касаещи временно окупираните територии” трябва да бъдат отправяни към министерството на външните работи на Украйна. 

Превод и редакция: БЛИЦ