Българките, които развиват собствен бизнес или заемат ръководни позиции в различни компании, са 60 000. Това стана ясно по време на семинар «Приносът на женското предприемачество за изграждане на ефективна и модерна производствена система», предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Женската предприемчивост е динамичен фактор, подкрепян от българското правителство. Стремим се да създадем центрове, мрежи, обучение за повишаване конкурентоспособността на жените в икономиката ни. Жените с висше образование в България са 63%, с което изпреварваме тези от Европейския съюз, заяви заместник-министърът на икономиката Анна Янева.

«България е сред държавите с най-добро представителство на жени с лидерски позиции. Българската жена заема сериозно място на европейската карта», сподели Саша Безуханова, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според нея българските жени трябва да бъдат мотивирани да развиват свой бизнес, да се стимулира мениджмънтът. Същевременно е необходимо да се създадат условия за равнопоставеност при назначаване на работа, за съчетаване на служебните и личните ангажименти, да се регламентира гъвкаво работно време, посочи Саша Безуханова.

«За първи път имаме възможност да създадем международна група, която ще гони икономически интереси», подчерта Елда Лeттиери, председател на Асоциацията на жените предприемачки в България СЕЛЕНА. Идеята за организиране на Първия международен форум за женско предприемачество има за цел да стимулира развитието на сътрудничеството между българските и италианските бизнес дами. Предстои да се създадат работни общности, за да бъде пренесен в България италианският опит. «Вярвам в бъдещето на тази международна инициатива относно женската заетост», заяви Адолфо Урсо, заместник-министър на икономическото развитие на Италия, и пожела до 2010 година женската заетост да достигне 60%.

Семинарът «Приносът на женското предприемачество за изграждане на ефективна и модерна производствена система» се организира от Италианския институт за външна търговия и Асоциацията на жените предприемачки в България СЕЛЕНА в рамките на 64-ия Международния технически панаир в Пловдив. /БЛИЦ