Осем от десет българи изкарват до хилядарка на месец, стана ясно по време на кръгла маса „Неравенства и бедност в България“. По данни на Евростат 78% от нашенците заработват до 1000 лв. или това означава над 2 млн. и 300 души. Около 400 хил. души пък живеят с доходи между 1000 и 200 лв. Също толкова българи са с доходи под линията на бедност, която за тази година е 321 лв., съобщава „Монитор“.
 
„Убедена съм, че България има бъдеще и ние трябва да погледнем как и по какъв начин бедните хора да бъдат подпомогнати чрез социалната система“, каза заместник-социалният министър Султанка Петрова. Затова и бил разработен законът за предприятията от солидарната и социална икономика, който през септември бе приет на първо четене от НС.
 
„Един такъв закон би могъл да даде голяма възможност за включване на уязвимите групи на пазара на труда. Чрез него ние разширихме групите, които могат да бъдат заети на пазара на труда в социалните предприятия - младежи до 29 г., хора в предпенсионна възраст, родители на деца с увреждания, хора с увреждания“, каза Петрова. Тя призна още, че проблем със социалните услуги все още имало, но той бил по-скоро на местно ниво и социалното министерство прави всичко възможно, за да го преодолее.
 
По думите на президента Румен Радев хиляди български деца били лишени от възможността за образование и адекватна грижа, и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант - което е всъщност огромната трагедия на бедността. У нас съществували финансови, икономически, социални и здравни неравенства, добави още Радев.