Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти в сектора пред БНТ.

Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

"За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание", каза Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата.

"Специално при покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот", посочи Тошев.

Така и цените след 2018 г. тръгват нагоре

"През 2018 година беше премината психологическата граница от 100 хиляди лева за средностатистически апартамент, това означава първи имот на младо семейство", обясни Пепи Димитрова, ПР консултант в недвижимите имоти.

"Готов тристаен в София от по-крайните квартали - 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро", посочи Тошев.

Не само високите цени обаче са проблем.

"Обикновено най-евтините имоти, които излизат, обявите са фалшиви или с някакъв проблем или са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания, или има някакъв проблем, така че много евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно", обясни той.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят.

"15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16 го продаваш на много по-висока цена", заяви Димитрова.

Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на Докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми.

"Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии", каза Емил Христов, урбанист.

Според данните на анализатора в момента в София има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.

Експертите коментираха и начина на финансиране на жилищата у нас.

"Няма банки, които да отпускат по 100%, и това в цял свят е нещо, което в последните години се прави, за да се ограничи максималното финансиране, от друга страна се допуска сто процента финансиране, но то може да стане в комбинация с потребителски кредит, това пък става малко рисково", заяви Тихомир Тошев.