България получава достойна и заслужена част от европейския бюджет за следващите 7 години.

Това каза за радио "Фокус" евродепутатът Андрей Новаков, вносител и съавтор на регламента, преговарящ от страна на Европейския парламент, във връзка с приключилите преговори между Европейския парламент и Съвета относно Общия регламент за управление на европейските фондове за териториално, икономическо и социално сближаване, свързан с разпределението на 330 млрд. евро.

Според Андрей Новаков тази дългосрочна инвестиция ще помогне във времето напред българските общини бързо да наваксат в секторите, в които са планирали.

„България е сред държавите, които получават не просто толкова, колкото миналия програмен период, но и увеличение, за разлика от други държави, където има намаление.

Доволен съм, че един от най-тежките въпроси, които трябваше да решим, бе съфинансирането за най-бедните общини.

Първоначално беше заложено едва 70% да плаща ЕС за най-бедните общини, променихме го, 85 % е, това са средства, с които ще може да си отдъхне и централния, и местните бюджети, и повече проекти да бъдат изпълнени“, подчерта Андрей Новаков.

Според него в момента е важно лидерите да се разберат и да няма забавяне след 1 януари 2021 година по отношение на финансовата рамка на ЕС.

„Оптимист съм, че това ще се случи в рамките на следващите две седмици. Нямаме право на фона на тази криза, на фона на очакванията, които хората имат към институциите - национални и европейски, да спорим и да търсим различия, вместо да се обединим.

Тези средства ще стигнат до всяка една държава. И Полша, и Унгария са най-големите бенефициенти на ЕС, те също имат нужда от тези средства“, подчерта евродепутатът.

Най-трудно в преговорите е било споразумението за съфинансирането на най-бедните общини, както и създаването на правилата за контрол и прозрачност, за да има сигурност, че парите ще се харчат за постигане на целите на ЕС, допълни Андрей Новаков.

„За мен беше важно въпреки кризата, в която се намираме, да може обичайните неща, които и до момента сме финансирали, важни за България, като инфраструктура, инвестиции в образование, иновации, да продължим да го правим.

Да не насочим всички пари в справяне с последиците от ковид кризата. Не трябваше едното да е за сметка на другото и го постигнахме.

Вече имаме яснота, общините, бизнеса, всички, които планират да се възползват от европейско финансиране, вече знаят на какви условия трябва да отговарят, изискванията и сроковете“, каза още Андрей Новаков.