В началото е малък остров с малко природни ресурси, който наскоро се е сдобил с независимост от британския си господар. Но с течение на десетилетията се променя и се превръща в икономическо чудо и глобален модел за успех и иновации, пише ВВС, цитирано от profit.bg.

Днес Сингапур е най-проспериращият град -държава не само в Азия, а в целия свят, овладял до съвършенство енергийната ефективност и символ на модерността. Той е комбинация от частен капитализъм и държавен интервенционизъм. Държава лидер в образованието, здравеопазването и икономическата конкурентноспособност.

Правителството на Сингапур инвестира сериозно в подобряването на заетостта, елиминирането на корупцията и създаването на идентичност, основана на мутликултурализма. Сега това е страната, която най-бързо в света произвежда милионери и една от страните, които привличат най-много глобални таланти.

„Перлата на Азия“ е най-скъпият град в света според последния индекс на Economist Intelligence Unit. Това е космополитна държава, въпреки че над 10% от населението й не може да си позволи на живее в нея. Следващата й цел е да се превърне в най-интелигентната държава в света и работи за постигането й.

Бъдещето

„Хората ще посещават Сингапур и ще казват: „Видях бъдещето и то функционира“. Това са думите на външния министър на страната Вивиан Балакришнан, с които обяви преди няколко месеца плана си да превърне града-държава в най-интелигентната нация в света.

Програмата на правителството на Сингапур започна преди две години и е много амбициозна. Нейното мото е: „Има много интелигентни градове, но само една интелигентна държава“. В Сингапур всичко се върти около технологиите.

Местните жители вече разполагат с оптични кабели по цялото протежение на острова, които им осигуряват високоскоростен интернет. На всеки гражданин вече се падат по три мобилни телефона.

Но властите в страната искат да стигнат по-далеч и да я превърнат в „жива лаборатория“, нещо като зала за изследвания с цел намиране на интелигентни решения за градските проблеми, които променят още повече тази земя на иновациите.

„Политиците са много притеснени от неравенството и икономическия застой на средната класа в развитите икономики. Стига се до сериозни, популистки и в крайна сметка ненужни спорове за идеологии и политики от миналото. В Сингапур знаем, че новите технологии ще триумфират над политиката както винаги“, казва Балакришнан пред специализираното издание Engadget.

Страната прави това на практика по различни начини. Ето някои от тях.

Пълно наблюдение

Правителството създаде мрежа от сензори, за да наблюдава населението и трафика. Но освен това някои сгради в Сингапур вече имат сензори за наблюдение на възрастните хора и вградени ускорители с „паник бутон“, който натискат, ако им се случи нещо. Така семейството и здравните власти са уведомявани много бързо.

В страната са разположени голям брой сензори и камери на цялата територия, така че правителството да може да контролира всичко. Все още не се разкрива общата цена на тази инициатива.

3D карти за енергийно потребление

Правителството е създало и впечатляваща триизмерна карта, за да вижда и най-малките подробности в цялата страна, особено що се отнася до енергийната ефективност. „Ако кликнете върху една сграда, ще получите информация за потреблението и генерирането на енергия например. А ако кликнете върху соларния панел, ще получите още данни“, разказва Терънс Тан от правителствената платформа Virtual Singapore.

Програмата позволява и управлението на отпадъците, „като симулира как се организира боклукът в сградата и как се събира“ със зелени и червени линии.

Роботизирани болници

В болница Чанги в Сингапур има лекари от плът и кръв и роботи. Четири робота HOSPI, създадени от Panasonic, стават част от служителите на болницата през 2015 г. Те транспорират лекарства и оборудване и помагат на лекарите. Високи са колкото хората и могат да взаимодействат като хора, включително да се усмихват през екрана си.

В болницата има и друг вид роботи - AGV, които пренасят по-голяма техника. Както и различни видове роботи-хирурзи и интелигентни системи за геолокализиране на пациенти и анализ на данни.

Вертикални ферми и градини

Разположена в 23-и район на Сингапур, Tree House е жилищен комплекс с блокове с 24 апартамента. Това е най-голямата вертикална градина в света. Но освен това забележителните му Градини до Залива са символ на екологичност, иновативна архитектура и изключителна технология. Амбициозният проект дава отлични резултати.

„Супердърветата“ регулират температурата, като абсорбират и разпръскват топлина, събират дъждовна вода и предлагат панорамна гледка към града. От друга страна вертикалните ферми позволяват да се отглеждат растения на голяма височина, спестявайки енергия.

Автономни таксита

Градът-държава разчита и на интелигентни таксита, които се движат без водач и се управляват сами. Сингапур стана първият град в света, който въведе употребата на този вид превозни средства. Те бяха създадени от стартъп компанията nuTonomy, основана в Масачузетския технологичен институт в САЩ.

Емилио Фрацоли, преподавател по аерокосмическо инженерство в института, пресметна, че теоретично около 300 000 таксита без шофьор ще могат да вършат работата на 780 000-те традиционни таксита, които в момента се движат в Сингапур. Това ще намали времето за чакане с 15 минути.

„Това предполага намаляване с 60% на броя на колите, които се движат в Сингапур“, казва Фрацоли. Засега интелигентните таксита могат да изминат около шест километра в технологичния квартал на града-държава.