Био трапезата за Великден ни излиза доста, доста солено
Основните храни, които слагаме на масата си за Великден, имат био еквиваленти на пазара. Повечето от тях обаче са произведени в чужбина, тъй като у нас все още липсват сертифицирани фирми. За 6 био яйца например трябва да платите между 5 и 6 лева, докато опаковка обикновени излиза между 1.50 и 2 лева. По-високата цена се обуславя от високите изисквания, за да бъде сертифициран продуктът като био, съобщава Канал 3.
Друг основен компонент на великденската трапеза е зелената салата. Най-често тя присъства като гарнитура към агнешкото месо. Био вариантът на салатата ни излиза също между 2 и 3 пъти по-скъпо от обикновения, който може да намерим за около лев на пазара. В замяна на парите си обаче получаваме храна, която не е обработвана с вредни вещества.
Неизменна част от великденската трапеза е и козунакът. В супермаркета или кварталната пекарна, сладкишът ще ви струва между 2 и 6 лева. Проверка в интернет показа, че в редица сайтове се предлагат био разновидности. Цените им варират между 10 и 22 лева в зависимост от това дали имат пълнеж и кой е производителят им. От бранша на хлебопекарите и сладкарите обаче са категорични, че у нас няма сертифицирани фирми, които да произвеждат био козунаци.
В случай, че попаднете на нелоялен търговец, който се опитва да ви пробута обикновени храни за био, може да сигнализирате на Агенцията по безопасност на храните, както и на Комисията за защита на потребителите.
Последвайте ни
0 Коментара: