Биткойн премина границата от 60 000 долара за първи път от април заради нарастващите надежди, че американските регулатори ще дадат зелена светлина на първия фючърсен борсово търгуван фонд за криптовалутата, информира "Франс прес".


Тази година стойността на биткойн се е удвоила и е близо до рекордно високата цена от 64 895 долара през април 2021 г. 

Дигиталната валута поскъпна с 40 процента в сравнение с преди месец, достигайки 60 126 долара според данни на агенция "Блумбърг", която уточнява, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ може да позволи борсово търгувани фондове да се търгуват следващата седмица

Комисията по ценните книжа и борсите отхвърляше опитите за създаване на такъв борсов търгуван фонд от 2013 г. насам.

"Одобрението на Комисията по ценните книжа и борсите за борсов търгуван фонд на биткойн е повратен момент за крипто индустрията, тъй като това може да бъде ключовият двигател за получаване на следващата вълна от крипто инвеститори", коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Борсово търгуваният фонд е финансов продукт, който може да включва различни активи и да се търгува на борса като други акции. Фючърсен борсово търгуван фонд означава, че продуктът ще бъде купен или продаден на определена цена на по-късна дата.

Комисията по ценните книжа и борсите подхрани спекулациите за предстоящото одобрение, след като написа следния съвет в един от своите профили в "Туитър": "Преди да инвестирате във фонд, който държи фючърсни договори за биткойн, уверете се, че внимателно претегляте потенциалните рискове и ползи."