Останах изненадана, че миналото правителство не прие корекция в социалната програма за отопление в България, която е много стара.

Осигури се едно повишаване на сумите, които ще получат хората – по 20 лв. на месец. Това съвсем не покрива ръста на цените на енергоносителите. Това коментира в студиото на "Още от деня" Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

Според нея поради инфлацията и повишаването на цените, трябва да се увеличи мащаба на хората, които се подпомагат.

По думите ѝ данни на Евростат показват, че 40% от домакинствата в България имат затруднения да осигурят достатъчно топлина в дома си.

"Много бързо една работна група може да адаптира нашата програма и да изведе дефиницията за енергийна бедност", смята Христова.

Тя добави, че не е проблем, че в момента няма действащ парламент относно пенсиите, защото преизчисляването на пенсиите от 1 октомври тази година е заложено в актуализацията на бюджета за 2022. Сумите са предвидени и те са значителни.

Относно пенсионното осигуряване Христова коментира:

"Отново не се подходи по правилния начин да се променя пенсионно осигурителната система. За пореден път се приложи административен подход, както за осъвременяването от 1 юли, така и за преизчисляването от 1 октомври".