Нов план от пет точки за намаляване на имиграцията беше обявен от правителството на Великобритания, предава Sky news.

Той включва по-строги правила за издаването на визи, промяна на списъка на професиите, за които се търсят кадри, както и по-строги мерки за това работниците да имигрират заедно с някои членове на своите семейства.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли беше подложен на натиск, откакто встъпи в длъжност преди три седмици, за да покаже, че заема твърда линия по отношение на имиграцията.

-      Мерките включват невъзможност болногледачи да водят семействата си на Острова и така да спре „злоупотребата с визата за здраве и грижи“. Фирмите за грижи, които искат да спонсорират хора за кандидатстване за визи, ще трябва да бъдат регулирани от Комисията за качество на грижите;

-      Промяна на минималната изискуема сума за квалифициран работник: прагът за кандидатстване ще се повиши до £38 700 -

-      Намаляване на списъка с недостига на работна ръка в определени професи като ще се реформира начинът,  по който хората могат да кандидатстват, за да дойдат в Обединеното кралство.

Това ще включва премахване на 20-процентната отстъпка, която се прилага към минималната заплата за хора, търсещи виза за т.нар. дефицитни професии.

-      Минималният праг за семейна виза също ще бъде повишен до £38 700, за да се „гарантира, че хората водят само лица на издръжка, които могат да подкрепят финансово“. В момента тя възлиза на курса от 2012 г. от £18 600;

-      Преразглежда се възможността за издаване на виза за дипломирани студенти, която им позволява да останат две години след завършване на образованието си.

Планът на кабинета е законната миграция да се намали с поне 300 хил. души годишно. Мерките ще започнат да се прилагат от следващата пролет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук