Фактът, че всяка година в София идват да живеят от 50 до 80 хиляди души, значи че столицата ни е най-доброто място за живеене в България. Това заяви пред журналисти столичният кмет Бойко Борисов на церемония за връчване на наградите за „Най-добър град в България”. Според класацията София е на първо място по инвестиции и в столицата е най-добре да се прави бизнес, но най-добрия град за живеене е Варна.

Няма как София да не е на първо място в класацията, защото всички нямаше иначе да прииждат тук, а щяха да ходят по другите градове в страната, добави Борисов.
Снощи над 300 хиляди автомобила само за четири часа влязоха в столицата само по автомагистрала “Хемус”, а какво остава за тези, които идват по “Тракия” или от Благоевград. “Аз искам обратното, София да не е добър град, за да може всички да си отидат по родните места”, бе категоричен кметът. В столицата са 70 на сто от всички инвестиции в страната. Само немските фирми имат 1,5 млрд. евро оборот тук. Трябва да спрем това преселение и да пренасочим инвестициите от София в другите градове, добави Борисов. По неговите думи, тези градчета, които никнат в самия град правят по 15 – 20 хиляди нови жилищни места вътре в самите квартали, а половината столица е без канализация, което е смешното. Булевардите също няма как да се разширят или презастроят. Борисов даде пример с Москва, където кметът Юрий Лужков коментира, че ако продължи този темп на прииждане на автомобили от цялата страна, то до 2011 г. в руската столица няма да има никакво движение. “Какво да направим. Да седнем заедно със строителния министър на Орлов мост да регулираме движението ли? Това няма да свърши работа и трафикът няма да намалее”, гневи се столичният кмет. С огромно удоволствие ще пожелая да сме на последно място по инвестиции, трябват ни само 20 – 30%, всичко друго трябва да се пренасочи, бе категоричен Борисов.
Според класацията най-добрият град за живеене и тази година е Варна. Кметът на морската столица коментира, че нерешените проблеми на неговия град са много повече от решените. Според него всички градове в страната си приличат по проблемите си. Разликата между тях е само в средствата, които имат, за да се справят с проблемите си. „Изборът на място на живеене се определя от това дали може да се осигури добро образование за децата, добра работа и заплащане и не на последно място добро здравеопазване. Не искаме да ограничим избора на място на живеене, а чрез въвеждането на точни критерии да получим реални данни за броя на населението”, каза още Йорданов. Той каза, че регистрираното население е много по-малко от хората, които реално живеят. 
В класацията се нареждат още Тетевен, като най-зелен град, Пловдив – най-културният град и Велико Търново – най-красивият град. Наградите в категориите бяха получени от кметовете на населените места. В класацията са оценявани 40 града по 44 критерия. Тази класация е повод кметовете на българските градове да предприемат състезание помежду си. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. По неговите думи, колкото един град е по-голям, толкова по-трудно може да влезе в тази класация. “Но влезе ли веднъж в класацията, един град трудно ще излезе от нея”, бе категоричен министърът. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ