Конференцията на ООН за търговия и развитие предупреди, че Обединеното кралство ще загуби поне 16 млрд. долара от износ, ако излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщават британските медии.

"Изчисленията на ООН показват, че Брекзит без споразумение ще доведе до загуби от износ на Обединеното кралство от най-малко 16 млрд. долара, което представлява приблизителна загуба от 7 процента от общия британски износ за Европейския съюз", изтъкнаха от търговската агенция на ООН.

След което допълниха: "Тези загуби биха били много по-големи поради немитнически мерки, граничен контрол и последващо нарушаване на съществуващите производствени мрежи между Великобритания и ЕС."

Днес британският парламент трябва да гласува законопроект, който има за цел да блокира възможността за Брекзит без споразумение.

Британският премиер Борис Джонсън обаче настоя, че подкрепянето на законопроекта ще позволи на ЕС да "диктува условията" на преговорите и да задържи Великобритания в Общността "толкова дълго, колкото искат".