Над половин минимална заплата или към 300 лв. бихме изхарчили, решим ли да си приготвим зимнината сега, пише „Монитор”. Сумата би ни стигнала за около 200 буркана - краставички, печени чушки, мешани туршии, домати, лютеница, компоти и сладко.

Изгодата е най-голяма и можем да минем много по-тънко, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство, но след средата на октомври градините по дворовете на село вече са обрани. По сергиите, както и през повечето месеци от годината господства вносният зарзават от близки и по-далечни земи.

Най-много бихме икономисали от затварянето в буркани на мешаните салати и краставичките. В момента по пазарите все още може да се намери бяло зеле по 50-60 ст. килото и моркови на същата цена. Така най-простата мешана салата от тези 2 зеленчука, затворена в буркани от по 850 грама с малко подправки би ни излязла не повече от левче за буркан. По суперите подобна опаковка се предлага над 2,50 кинта, или печелим поне лев и половина на буркан.

Печалбата тук е и в сигурността за съдържанието на буркана и за липсата в него на оцет менте, знайни и незнайни консерванти от всякакъв калибър или кочани от зеле вместо старателно нарязаните му листа или недобре изчистени моркови.

Домашното приготвяне на 24 обикновени буркана с царска туршия, по един за всяка седмица до края на зимата, сега биха ни стрували най-много 20 лв. По магазините опаковка от 950 грама се предлага поне за 3 кинта. Икономията в случая на буркан идва по не повече от половин лев, но пък отново става дума за добре подбрани суровини.

Мешаната туршия в търговските вериги върви по около 3-4 лв./кг. Домашно приготвена би ни излязла поне за 1,50 лв.

Домашната консерва от домати в края на втората десетдневка на октомври също би ни излязла около 2 пъти по-евтина. Все още по сергиите може да се намерят изостанали домати за консерви по 1,00 - 1,20 лв./кг. На тази цена един буркан от 800 грама би ни струвал на същата цена. По магазините опаковките с двойно по-малък грамаж тръгват от 1,15 лв. и стигат до поне 2 пъти въпросната цена.