Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем в България, в различни части на страната - основно в София, главно заради по-добрите възможности за наемане на офиси и комуникации в столицата.

Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по примера на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за малък брой покупки, откакто започна войната. Това прогнозира Никола Стоянов, основател на Luximmo, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България ще привлече хора с добри финансови възможности – от средния към висок сегмент, основно от големите градове в Русия.

„След решението за частична мобилизация в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес партньорите ми очакваха, че ще се случи нещо подобно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, вече не са в Русия“, сподели Стоянов.

Той каза, че процесът по изтичане на хора и капитали от Русия е започнал още от март насам. 

„Голяма част от  програмистите и хора в IT индустрията си предислоцираха позициите...

В цяла Европа има движения на такива хора, които също могат да работят и от дистанция. Голяма част от техните фирми предприеха такава стратегия за преместване в други страни. Ще има засилване на тази тенденция, но само ако не бъдат затворени границите.  Това се очаква да се случи всеки момент и вероятно съвсем скоро ще има някаква забрана за напускане на Русия“, посочи още Стоянов.

Предвид факта, че украинската вълна от февруари  и март предизвика напрежение на наемния пазар в България, както и обстоятелството, че в момента сме и в период, в който студентите стават много активни в наемането на квартири, той посочи, че засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите.

„Смятам, че ако има напрежение на пазара на недвижими имоти, то ще бъде по-скоро в наемните цени, които ще отидат нагоре може би с 10-15%, а може и повече в зависимост от това колко ще бъде напливът и дали ще има такъв. Но не очаквам да има липса на жилища на пазара под наем”, каза Стоянов.

Той разказа, че от 2015 година насам се наблюдава тенденция за продажби от руски собственици на български имоти. „Този тренд продължи до тази година, до началото на февруари, след което започна леко да намалява. Много хора прецениха, че е по-добре да си оставят някакво жилище в Западна Европа като място, където да могат да се преместят при нужда.

„Сега вече след обявяването на мобилизацията смятам, че голяма част от руснаците, които нямат спешна нужда да продават, ще прекратят продажбата и ще оставят този имот като място, където биха могли да дойдат при нужда”, каза гостът.

„Украинските граждани, които се преместиха в България, са по-скоро хора, които нямат дългосрочни планове да пребивават в нашата страна и ще продължат да са клиенти на наемния ни пазар. Много малка част от тях закупиха имоти. Предполагам, че ако войната продължи по-дълго, вероятно ще се случи този сценарий - да започнат да купуват имоти в големите градове Варна, Бургас и София, каза експертът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук