Нашите туристи идват с чартъри, а като няма такива, няма да има и туристи, счита Радостин Дачев, цитиран от Флагман.

Известният бургаски бизнесмен и приватизатор Радостин Дачев, който през 90-те години сложи ръка върху всички кина в региона, а след това ги разруши и на най-атрактивните места направи хотели, предрече апокалиптично лято.

Дачев днес участваше в туристическия форум, провел се в Морското казино на Бургас. Според него идва много тежък сезон – очаквал се спад на 80 %, показа изчисленията му.

„Над 95 % от нашите туристи идват с чартъри, ако нямаме чартъри – няма да имаме нищо. Заради Ковида фокусът на цялата кампания на министерството беше фокусирана върху противоепидемичните мерки, а се пропуснаха важните цели – да имаме туристи. Още през април се знаеше, че ще има проблеми.


Предвидихме, че малките хотели в Приморско, Китен и Царево ще работят, защото експлоатационните разходи са ниски, големите ризори обаче няма да работят, защото ако не могат поне да осигурят заетост на поне на 50 % е невъзможно да покрият разходите си“, каза Дачев.

Дачев разкри, че редица от т.нар. средни по мащаб хотели, каквито притежава и самият той, в момента били „на куц крак“. Очаквали да видят летателната програма, която до този момент не бе публично обявена. Хотелиерите искали да си направят разчет дали и кога да отворят и да преценят могат ли да поемат част от туристите, които тази година няма да отидат в големите хотели.

„При всички положение ще имаме тежко лято. Според мен се предприе грешна политика по отварянето на т.нар. зелени коридори, а това сега означава, че всички българи ще отидат в Гърция. В трудни времена се вземат трудни решения и някой трябва да може да ги взема“, заяви още Радостин Дачев.