Череши по 80 лв./кг на пазара на „Черни връх“ в Лозенец вчера. Цената съобщи търговецът, който ги продаваше, но табелка с цената нямаше, пише Телеграф.

Той уверяваше клиентите, че черешите са български, както и ягодите, които предлагаше. На тях поне цената беше изписана.

Черешите, внос от Южна Америка, се предлагат на борсата по 50 лв./кг, но цената им ще е диамантена, ако ги сложа на щанда. Това пък каза търговец със сергия на трамвай 7 в столицата.

Първите български череши излизат около 24 май, категорично заявиха собственици на черешови градини в района на Кюстендил.

Те доскоро цъфтяха, нали трябва да узреят, възмутиха се от лъжите на търговците земеделците.

Ягодите по специализираните магазини са основно от Гърция и могат да се намерят между 8, 10, 16 лв., само на пазара на „Черни връх“ бяха по 20 лв.

Този тип плод е възможно по това време да бъде български, защото вече има големи оранжерии в Пловдив за отглеждане на ягодоплодни. 

Друг безбожно скъп плод по щандовете са малините. Малка кутийка с около 10 малини, за които се твърди, че са 120 г, се продаваха по 8 лв.

Така един килограм малини от Южна Америка излиза 80 лв. за кг. 

Седмица преди Гергьовден проверка установи, че в големите супермаркети агнешко не може да се намери въпреки предстоящия празник, който е свещен за българите. 

Такова имаше само в една от големите български търговски вериги, но килограмът беше стигнал 28 лв. за кг.

Проста сметка показва, че три килограма българско агнешко струват колкото 1 кг череши или малини, докарани от Южна Америка.

В същото време нашите фермери се оплакват, че не могат да си продадат животните.

Само за миналата година 20 хил. български агнета са останали непродадени, каза и.д. на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Иван Станков.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук