55% от българите приготвят зимнина, сочи проучване на социологическа агенция "Тренд" .

83% посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина.

Близо 2 млн. и 200 хил. българи (53%) отговарят, че консумират домашни алкохолни напитки. 51% от българите посочват, че са участвали в бране/ събиране на реколта.

Близо всеки пети е взимал участие във варенето на домашен алкохол, а 660 хил. сънародници (12%) - в коленето на прасе.

От изследването става ясно, че най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28%. Зеленчуците/ зеленчукови консерви – 25%.

Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези процеси. 81% от живеещите в селата посочват, че участват в отглеждането/ приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%.

Отново в контекста на качеството на домашната храна, то 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор.

76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни.

55% от българите посочват, че си приготвят зимнина, а 43%, че не си. Отново в селата и малките градове делът на приготвящите е по-висок. В Столицата 33% посочват, че си приготвят зимнина.