На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне. Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.
На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лв/кг. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.
 
"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Защо - ще ви кажа. Истината е тая, няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", споделя животновъдът пред БНТ.
 
Клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут за 14,60 лв/кг.
 
В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.
 
"Нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо. С български печат. Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена", коментира Александър Ханджийски.