Таксата за включване на тока, след като е бил спрян заради неплатени сметки, ще бъде единна за всички доставчици, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Константин Шушулов. Сега трите енергийни дружества глобяват нередовните си клиенти на различни цени.
От ЧЕЗ искат най-много - 40 лв., като се мотивират с повишаването на транспортните разходи и заплатите на техниците, които посещават жилищата, за да пуснат спряното електричество.
В цената за повторно включване на електрозахранването след прекъсване за неплатени сметки няма да се калкулира наказателна сума, а ще се включва само разходната част, обясни председателят на ДКЕВР. Регулаторът е изискал от трите дружества - ЧЕЗ, Е.Он и ЕВН да докажат колко им струва изключването и повторното включване на електрозахранването на даден абонат и експертите на ДКЕВР ще излязат с указания за цената на тази услуга. Шушулов посочи, че ако проверката установи, че събраните от клиентите на дружествата суми са многократно завишени, комисията ще постанови санкции. /БЛИЦ