Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ е безкрайно изненадана от решението на принципала на “Топлофикация” София – Държавата да задържи цените на парното със задна дата от декември 2008 г., така, че да няма увеличение в януарските сметки на столичните абонати. Това стана ясно на заседание на Комисията.

По думите на председателя на ДКЕВР Константин Шушулов задържането на цените, е много добър ход спрямо абонатите, но не и спрямо “Топлофикация” София, тъй като тя ще генерира загуби. Според него има риск софийското дружество да фалира, заради несъбиране на вземанията си.Шушулов беше категоричен, че ДКЕВР ще следи това да не се случи. Поради задържането на цените Топлото ще продава под себестойността си и така ще генерира около 50 млн. лв. загуби. Шушулов отказа да коментира, дали частните топлофикации в страната ще намалят също цената, защото правителственото решение касае само  софийското дружество. Не стана ясно и дали другите две държавни предприятия – “Топлофикация Шумен” и “Топлофикация Перник” ще задържат цените. Според Шушулов има два варианта да се обезщети Топлото – единият е да се дигнат цените на парното в София с около 10 на сто и гражданите да плащат разсрочено. Вторият вариант е да се измени някоя от наредбите.
На въпрос, дали дружеството няма да ни изненада и да поиска  ново увеличение на услугата от ДКЕВР  след няколко месеца, заради това, че ще натрупа десетки милиони загуби, Шушулов отговори, че Наредбата за ценообразуване няма да позволи повишаването на цените.
По отношение на намалението на цената на топлинната енергия от 1 април, Шушулов заяви, че от "Булгаргаз" още не са подали официално заявление в комисията за новата цена на газа, но ако понижението на синьото гориво е с около 11 на сто, както бе предварително обявено, то цената на топлинната енергия ще спадне с около 8 на сто.
По отношение на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, Шушулов заяви, че дружеството работи срещу себе си. От Комисията са изненадани също така, че ЧЕЗ е направило съвместно проучване с “Алфа Рисърч”, което показва, че 80 на сто от абонатите искат да остане тримесечното отчитане. “Не съм чул и не е казано публично какво намаление предлага ЧЕЗ на гражданите”, добави председателят на ДКЕВР.

Десислава Вангелова, БЛИЦ