Докъде се докарахме: Как българската роза стана вече.... френска
Французите ще си доставят колкото розово масло им трябва от техните си розоварни на наша територия и българските дестилерии ще увиснат и няма да имат къде да си продават продукцията.
На практика те ще бъдат изтикани от европейския пазар. За това дори и някои от големите производители на розово масло у нас вече си продадоха дестилериите си.
"Затова и работя само с Япония", казва собственик на розоварна, пожелал анонимност. Той добавя, че наши дестилерии се купуват и от турски фирми, като целта им е да смесват нашето розово масло с тяхното, за да повишат качеството му и по-успешно да конкурират българското.
Бизнесмен твърди още, че причина за недоброто състояние в бранша е липсата на специален закон, за който винаги има обещания преди избори, забравяни много бързо след това.
От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв.,което е рисково за българските фирми, смята Веселина Ралчева, собственик на дестилерия. Според нея проблемът може да се реши отчасти, като розоварните имат собствени градини.
Последвайте ни
0 Коментара: