Събитията в Украйна заплашват европейските страни с рекордно покачване на цените на храните. До края на 2022 г. цените на хляба в Полша могат да се учетворят. Това смята бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск. 

Средната цена на един хляб в края на текущата година може да достигне до десет евро. Събитията в Украйна нанесоха огромни щети на сеитбената кампания за пролетния сезон. В резултат на това пазарът на зърно ще се срине, което Европа няма да очаква тази година.

Ръстът на цените ще засегне не само Полша - повишаването на цените заплашва всички европейски страни, зависими от износа на зърно от Руската федерация и Украйна. Освен това искането на Кремъл за плащания в рубли за доставка на синьо гориво незабавно ще се отрази на газовия пазар на Европейския съюз, което ще увеличи цените както на хранителните, така и на нехранителните продукти.

Доставките от Руската федерация и Украйна представляват една трета от световния износ на просо и около една пета от световния износ на царевица. Очевидно е, че намаляването на обема на износа не може да бъде избегнато. Като се има предвид значението на търговията със зърно за борсовите търговци, ръстът на цените на храните заплашва и онези държави, които преди това не са изразили пряка зависимост от украинския и руския износ, пише "Public News Service ".

По-рано ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки заяви, че ограниченията, наложени от Европа и САЩ срещу Руската федерация на фона на специалната операция в Украйна, не работят правилно. Политикът заяви с разочарование, че очакваният ефект не може да бъде постигнат, тъй като рублата продължава да си връща позиции и дори се връща към валутния курс спрямо долара и еврото, фиксиран преди събитията в Украйна.