„Когато говорим за мерки, които обхващат значителна част от населението, няма орган, който да е в състояние да следи траекторията на всяко едно лице. Под карантина са хиляди граждани.

Няма как да прикачим към всеки полицай или служител на РЗИ и да следят траекторията му. За каквито и мерки да говори, първият и основен фактор е личната отговорност", заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Добре е да мислите освен за себе си, и за вашите близки, роднини и приятели. Когато ние се държим безотговорно, излагаме на риск близките и приятелите си.

Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците и политиците трябва да дават пример. Заразата е тук и това е изпитание, през което трябва да минем всички. Лицата, които са във фокуса на прожекторите трябва да дават пример на всички“, допълни той.

По отношение на европейските пари за излизане от кризата Дончев обясни, че трябва да защитим Фонда за справедлив преход и Фонда за възстановяване и устойчивост. Общият пакет финансиране е изключително амбициозен, заяви Дончев. Това е шанс за България и българската икономика. Сумата е постижения, каза вицепремиерът.

"На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови", коментира следващата тема Дончев.

"След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем", каза още Дончев.

"Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се получава", каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече. "Надявам се бързо да започнем обществени компенсации колкото се може по-бързо", каза Дончев.

"Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш", допълни той. 4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев. "Това означава за всичко - батерии, помпи", допълни той.

100% сигурни европейски пари няма, коментира още той.

"Няма как основният акцент да не е образование и иновации. Имаме амбицията над 800 милиона лева да отидат за напоявяне", допълни той.
"Ние работим от лятото.

И всички приоритети са коментирани с европейската комисия. Крайният срок за представяне на плана е април догодина. Заради това искаме да приключим по-рано, за да бъде одобрен. И да може да инвестираме от средата на 2021 година. 70% от този ресурс за който говорим, трябва да се усвои до 2023 година", каза още той.

"Имиджовите проблеми са си имиджови проблеми. Ние започнахме като лошото момче на Европа. Европейските пари се спират, когато одиторите не ги засичат. В последните години това не се случва. Върховенството на закона е тема от 5 години", каза още той.