ДПС удари Патриотите в ахилесовата пета - ръста на пенсиите. Докато националистите се готвят да ревизират инвалидните пенсии и оттам да отворят ресурс за вдигане на всички, то в ДПС вече написаха закон, с който измислиха как всички пенсионери да получат глътка въздух с увеличение на пенсиите им, предаде Канал 3.

ДПС предлага преизчисление на всички пенсии, което, ако бъде прието от мнозинството, ще рече, че те ще бъдат увеличени с  5,4% от 1 юли 2018 година.

Това съобщи бившият социален министър д-р Хасан Адемов, който днес внесе промени в Кодекса за социално осигуряване.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното Швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход.

Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и ръста на потребителските цени за предходната годин от 50/50 да стане 75/25.

За дълочакваната от пенсионерите мярка ще са необходими не повече от 290 милиона лева, са изчислили вносителите. Средствата могат да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд "Пенсии" с 1% от 1 януари догодина, както и от очаквания от правителството ръст на минималните осигуритедоходи с 3,9 на сто едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване  размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и през индивидуалния коефициент. Макар и с малко повече - между 18-20 лева при пенсионерите със среден размер на пенсиитеова ще спомогне за възстановяване на усещането за справедливост и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.