Само в 15 от държавите по света са съсредоточени 76% от всички милиардери, както и 80% от съвкупното богатство на най-богатите хора на планетата.

Това става ясно от проучването на милиардерите по света, осъществено от Wealth-X.

В 14 от тези 15 държави се отчита ръст както на броя на милиардерите, така и на съвкупното им състояние. Единственото изключение са Обединените Арабски Емирства.

Кои са държавите с най-много топ богаташи?

15. Сингапур
Брой милиардери: 45
Съвкупно богатство: 87 млрд. долара
Сингапур е един от най-богатите градове-държави в света. Съвкупното състояние на жителите му вече надхвърли 1 трилион долара. Сингапир също така е един от най-скъпите градове на планетата.
14. Канада
Брой милиардери: 46
Съвкупно богатство: 96 млрд. долара
Милиардерите в Канада забогатяват доста по-бързо от останалата част на населението в страната. По последни данни страната е на пето място в света по брой на хората, притежаващи активи за над 30 млн. долара, наричани още ултрабогаташи.

Около 90 фамилии в Канада притежават повече пари от всички жители в три от техните провинции - Нюфаундленд и Лабрадор, Ню Брунсуик и остров Принц Едуард.

13. Обединени Арабски Емирства
Брой милиардери: 47
Съвкупно богатство: 163 млрд. долара
ОАЕ се нарежда на 26-а позиция сред страните с най-големи богатства в света. Повече от половината милиардери днес живеят в Дубай, а петролът е основната причина за богатството в държавата.

12. Бразилия
Брой милиардери: 50
Съвкупно богатство: 162 млрд. долара
Най-богатите хора в страната са станали доста по-дискретни относно своето състояние. По-голяма част от милиардерите живеят в Сао Пауло.

11. Италия
Брой милиардери: 53
Съвкупно богатство: 157 млрд. долара
В допълнение към повече от 50-те си милиардера, Италия е една от дестинациите, които най-често се посещава от най-богатите хора в света. Тук включваме Амалфи, Портофино, Позитано, Капри, Милано, Венеция и Чинкуа Тере.

10. Франция
Брой милиардери: 60
Съвкупно богатство: 219 млрд. долара
Голяма част от френските милиардери трупат своето богатство от света на модата и луксозните стоки. Пример за това е основателят и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, който наскоро дори премина границата от 100 млрд. долара лично състояние.

9. Саудитска Арабия
Брой милиардери: 62
Съвкупно богатство: 152 млрд. долара
Саудитска Арабия генерира своите богатство от добива и износа на петрол. Именно от тази държава е и най-печелившата компания в света. През 2019 г. Saudi Aramco обяви печалба от 88.2 млрд. долара спрямо 111 млрд. долара за година по-рано.

8. Индия
Брой милиардери: 87
Съвкупно богатство: 314 млрд. долара
В Индия е налице едно от най-големите неравенства в света. Само 1% от жителите ѝ притежава 73% от съвкупното състояние на всички хора в страната. Мумбай е с най-голяма концентрация на милиадерско население, като там живее и най-богатият човек в Индия – Мукеш Амбани.

7. Хонконг 
Брой милиардери: 96
Съвкупно богатство: 280 млрд. долара
Хонконг е известен с най-скъпите имоти в света. Средната цена на имотите там е 1.28 млн. долара, като данните може би вече не са толкова актуални, тъй като са от 2018 г.

6. Великобритания
Брой милиардери: 100
Съвкупно богатство: 217 млрд. долара
Страната отчита най-слаб ръст от всички в топ 10, като това се дължи в най-голяма степен на брекзит. Великобритания дели 5-а позиция с равен брой милиардери с Швейцария.

5. Швейцария
Брой милиардери: 100
Съвкупно богатство: 274 млрд. долара
Богаташите в Швейцария разполагат с по-голямо състояние от тези във Великобритания. Според Шон Моубрей от Culture Trip, богатството на страната идва най-вече от иновациите, както и възможността да превръщат нови продукти в ценна и желана стока - така, както се случва с луксозните шоколади или диамантените гривни.

4. Русия
Брой милиардери: 114
Съвкупно богатство: 390 млрд. долара
Повече от половината от милиардерите в Русия днес живеят в Москва.

3. Германия
Брой милиардери: 153
Съвкупно богатство: 477 млрд. долара
Немските богаташи са супер богаташи. Така накратко можем да опишем милиардерите в страната, пише The Irish Times.

2. Китай
Брой милиардери: 342
Съвкупно богатство: 1.1 трилиона долара
Голяма част от китайските богаташи живееят в Ханджоу и Шънджън. Милиадерите в страната, както и тяхното състояние, се увеличава най-бързо в света. Това се случва в настоящата нездравословна среда, породена от търговската война между Китай и САЩ.

1. САЩ
Брой милиардери: 788
Съвкупно богатство: 3.4 трилиона долара
САЩ продължават да доминират в класацията. Общият брой на милиардерите достига 788, което представлява 28% от всичките по света, както и 36% от състоянието им.
Най-голяма концентрация на милиардери има в Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис.