През изминалата 2022 г. инфлацията при храните у нас е била 26%. Тя е съпоставима с Чехия и Словакия. Това каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов. По думите му тенденцията е същата в цяла Европа.

„Факт е, че от страна на бизнеса имаше доста голяма несигурност миналата година и за това имаше напълно обясними причини”, коментира още Вълканов. "Бяха освободени доставките от Украйна на зърнени храни и това позволи този темп инфлационен да спадне. Което се видя още през септември-октомври. Всъщност това е тенденцията в Европа - на охлаждане на инфлацията. Подозирам, че и в България ще бъде такава тенденцията през 2023 г.", посочи той.

Според него през последните 2-3 месеца проблемът не бил толкова в цените на храните, а в това, че много сектори от икономиката започват да наваксват, вдигайки цените на услугите си.

Той изтъкна, че повишаването на цените на храните още при производителите е с около 27%, а търговската мрежа е около 26%, т.е. в магазините дори се "обира" част от инфлацията. Според него, надценката, която се твърди че се слага у нас, е в пъти по-малко от реалното. "Внушава се едно твърдение, което дори не е проверено", каза той по отношение на определени публикации. 

Инфлацията у нас се отразява все по-сериозно върху цените на хранителните стоки у нас, показва проверка във Варна. На много места увеличението при някои от стоките от първа необходимост е далеч над годишната инфлация за страната. Жители на Варна споделят, че си позволяват все по-малко продукти от щанда и усещането им е, че поскъпването на стоките е с 50%.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук