Не можем да говорим за криза в туризма.  Статистиката сочи, че имаме ръст на чуждите туристи. Със сигурност има стабилизиране на летния туристически сезон.


Средната заетост на легловата база за месец август по морето, която очакваме, е 68%. Миналата година тя е била 71%. Има спад с три пункта, но това се дължи на намаляването на полетите.

Това каза в сутрешния блок на bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки в Туризма.

"Цените в България и Турция са почти еднакви. Говоря и за по-скъпите хотели, и за по-евтините. Не разбирам защо трябва да се ходи в чужбина, като тук ще бъдеш обслужен на роден език и ще получиш същото качество на същите цени. Този месец очакваме около 2 млн. чужденци да посетят България.

Също толкова българи ще пътуват. Всяка година имаме 38% възвращаемост на туристите. Няма никакви оплаквания от туроператорите. Нещата вървят добре.

Със сигурност най-добрите туристи за българите. Те са и най-платежоспособни. Чуждите туристи са на ол инклузив и предпочитат да си пазаруват от магазинчетата. Има негативна реклама на туризма в България и това също пречи, но като цяло браншът е стабилен", категоричен бе Драганов.