Експерт предупреди за надвисваща опасност с храните
Николай Вълканов е категоричен, че няма как да се ограничи търговец да се конкурира с другите на пазара и да се очаква да падне цената, защото именно конкуренцията понижава цените
Нов проект на закон предвижда поне половината стоки в магазините да бъдат български. Голямата цел е намаляване на цените с 20%. Възможно ли е това?
Коментар в ефира на NOVA направи изпълнителният директор на сдружението за модерна търговия Николай Вълканов. Той отбеляза скептицизъм в успеха на "държавните магазини", защото "търговията не е проста бакалска сметка на мазен тефтер".
Вълканов обясни, че анализира много данни и разбира, че когато в Гърция има проблем с маслините, е нормално зехтинът да е по-скъп. Поскъпванията са били по обективни причини.
"Някои потребителски стоки са по-скъпи, други са по-евтини, а целта е да има един потребителски микс от 400 продукта, които се предлагат на изключително атрактивни цени", каза представителят на веригите. Той е категоричен, че няма как да се ограничи търговец да се конкурира с другите на пазара и да се очаква да падне цената, защото именно конкуренцията понижава цените.
По-силно българско производство
"В търговията на дребно КЗК е много активна и има постоянни проверки. Няма изкривявания на цените на стоките от първа необходимост. Това е заключение на комисията след анализ на цели стокови групи", обясни Николай Вълканов.
Той е на мнение, че трябва да има по-силно българско производство, защото в някои стокови групи то е напълно недостатъчно. И ако се въведе изискване за 50% български стоки в такива групи, това ще доведе до дефицит и повишаване на цената. Подчерта също, че такова лимитиране противоречи на свободното движение на стоки.
"22 продукта не са 22 отделни продукта, а продуктови групи в които има между 400 и 1000 отделни артикула. Не смятаме, че по законодателен път трябва да се налагат тавани на разходите и приходите. Където няма българско производство не може да се налагат квоти", заяви Вълканов.
Последвайте ни
червей на брашно и протеини отглеждани и мляни ,сушени в Африка обаче продавани в европа от французите .Бъкани с бактерии и паразити но европейците заставяни да ги ядат в хляба ,шоколад ,мармалад ,бира ,колбаси ,сирене .Всичко подред . Наше стопанство наша чиста храна !
Всичко е Гмо
Бех в Метро, млякото на жалващия се Зоров 5 кинта, натурално мляко пишеше да го питам има ли ненатурално мляко?
Пазарната конкуренция е като изборната конкуренция ей ти овцо 5 вълка, избери си един! Всичко до картел опира икономически картели, политически картели, мафиотски картели...
Докато не се отвори пазара за производителите, цените ще са високи, качеството лошо, производителите и потребителите не доволни.