Според различните прогнози, не само на БАН, но и на други признати агенции, броят на населението ни ще се движи между 5,7 милиона и 6,2 милиона души след 20 години. От различни страни като Молдова, Беларус и Украйна ще проявят желание за живот в България. Това заяви Христина Христова, съветник на вицепремиерът Валери Симеонов в предаването "Още от деня" по БНТ. 
Припомняме, че според прогноза на БАН населението на България ще се стопи с 20% до 2040г.  "Две са последиците от демографската криза - численото намаление и увеличаването на работоспособността на възрастните хора. Ако структурно се промени икономиката ни всеки би предпочел България за живот", заяви още тя. 

"Прогнозите за 2040 година не носят само данни за демографията, но и за нови технологии. Тази прогнозна цифра може да остане несбъдната", заяви директор на Балканския институт за труда и социалната политика д-р Иван Нейков. "Португалия е пример, че миграцията може да се обърне, и българи да започнат да се връщат", каза още той . "Прогнозата на БАН означава, че поне през следващите 30 години работодателят ще работи с все по-възрастни хора. Ще се вдигне и пенсионната възраст. По тази причина, трябва да се направят промени в законодателството. Работната сила ще бъде на хора от 50 + години", така завърши д-р Иван Нейков.