Рецесия имаме, когато има две последователни тримесечения със спад на брутния вътрешен продукт. Очевидно нямаме такава ситуация в България. В последното тримесечие имаме, което статистиката е отчела, ръст от 3,5% на БВП. В Германия се очаква да се констатира рецесия, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му в България ще настъпи икономическа криза, но причините за нея ще са външни фактори.

"Причините ще са външни, няма да са предизвикани от грешни решения у нас, но все пак трябва да се видят, за да се вземат адекватни мерки, за да се минимизират щетите. В Германия от април има доплащане за икономическа отпуска, защото има по-малко работа.

Така, чрез средства от бюджета, се подкрепят доходите на хората, докато у нас такава мярка така и не получихме", каза още Велев пред БНТ.

"Конюнктурата в момента с нашите търговски партньори е неблагоприятна и е възможно в краткосрочен план допълнително да се понижат продажбите. Трябва да се помисли за антикризисни мерки в индустрията", добави още той. 

Колегата му Лъчезар Богданов потвърди, че глобалната икономика дава силни сигнали за проблеми. "В Китай има проблеми, германската индустрия всяка година отчита спад, оттам по веригата и свързаните предприятия в Източна Европа. Имаме спад на износа за Германия за първи път от 2014 година. Има висока безработица в Италия...

България все още има силна инерция в индустрията. В момента сме добре, ще имаме тенденция за ускоряване на растежа. Но това ще е краткосрочен ефект, защото е вътрешна конюнктура'', обясни той. 

"Факт е, че строим заводи, само че най-вероятно към края на годината ще отчетем износ за около 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще отчете износ за около 82 милиарда евро.

Определено има какво да се прави по отношение на инфраструктурата – магистралите са едно нещо, но има много други пътища в страната, трябва градска среда, безопасни пътища, да има канализация... това са все дългосрочни инвестиции. Необходимо е подобряване на инфраструктурата и човешкия капитал", допълни Богданов.