Какво можем да направим, за да намалим ефекта от инфлацията? Ако преди година със 100 лева можехме да си купим стоки и услуги за 100 лв., то днес за същата сума бихме ще си купим стоки и услуги, който преди биха ни стрували около 80 лева, пише bTV.

- Колко е моята лична инфлация?

- С колко се обезцениха спестяванията ми?

- Какво мога да направя, за да намаля ефекта върху бюджета си?

Колко е моята лична инфлация

Всеки месец Националният статистически институт публикува данни за месечната и годишна инфлация. Според последните данни на годишна база животът у нас е поскъпнал средно с 16%. Ако домакинството ви обаче харчи най-вече за храна – то вашата лична инфлация може да е по-висока, тъй като храните са поскъпнали с 23%.

Ето какво показва калкулаторът за личната инфлация на НСИ за домакинство, което на месец харчи: 500 лв. за храна и безалкохолни; 100 лв. за дрехи и обувки; 60 лв. за ВиК; 50лв. за електроенергия; 150 лв. за парно, 40 лв. за обществен транспорт, 40 лв. за телефон, 100 лв. за ресторант и 50 лв. за козметика, общите разходи на месец за домакинството ще са 1090 лв., то личната инфлация на това домакинство ще е над 22% или с близо 6% по-висока от средната за страната.

С колко се обезцениха спестяванията ни в банка? 

 

Да приемем, че имате 100 лв. в спестовна сметка, която плаща 1% лихва. След една година ще имате 101 лв. в сметката си. Но ако темпът на инфлация е 2%, ще ви трябват 102 лв, за да имате същата покупателна способност, с която сте започнали. В случая, годишната инфлация е 16%, а лихвите по депозитите едва достигнаха около 1%.  Всеки път, когато вашите спестявания не нарастват със същата скорост като инфлацията, вие на практика губите пари. Банковите депозити обаче са гарантирани до 200 хил. лв. у нас и това дава сигурност на парите. 

Ако сте склонни да поемате риск, може да инвестирате във взаимни фондове или в акции. Там доходността е по-висока, но и парите ви не са гарантирани, затова трябва да преценявате добре къде инвестирате.

Ако имате повече спестявания - имотът остава сред предпочитаните инвестиции за българина. 

Какво мога да направя, за да намаля ефекта върху бюджета си? 

Експертите съветват да направим добър план на парите си, особено  за домакинствата, чиито ръст на доходите не покрива инфлацията. Да спестим разходите, които не са неотложни. А за останалото  - да пазаруваме по списък в хранителния магазин. Да не пазаруваме според оферти "Купи 3 + 1 безплатно“, защото така често купуваме продукти, които всъщност не са ни необходими.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук