„Ел Би Булгарикум“ изолира нов щам, кандидат за пробиотичен продукт
Видът Lactobacillus gasseri е обект на сериозно научно изследване от години
Екип от учени от „Ел Би Булгарикум“ изолира нов щам – кандидат за включване в нов пробиотичен продукт. Lactobacillus gasseri I1 може да се предлага като функционална храна или пробиотична хранителна добавка, под формата на капсули.
Продуктът би оказал благоприятно въздействие върху интестиналната микрофлора, също така би имал много добър имуностимулиращ ефект при борбата срещу вируси и бактерии.
Видът Lactobacillus gasseri е обект на сериозно научно изследване от години. Идентифициран е за първи път през 1980 година като част от вагиналната флора и е традиционен обитател на долните репродуктивни пътища при здрави жени.
Пробиотичният потенциал на новия щам Lactobacillus gasseri I1 и възможността той да се превърне в основа за нов продукт, беше изследван в дипломната работа на един от младите учени в Центъра за научна и развойна дейност на „Ел Би Булгарикум“ Нерман Чакърова, чийто научен ръководител бе професорът в Центъра Жечко Димитров.
Пробиотиците са „живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на гостоприемника“. С течение на времето се откриват и установяват различни пробиотични щамове. За да може даден щам да бъде причислен към групата на пробиотиците, той трябва да отговаря на определени критерии, споделя Чакърова.
Тези критерии са свързани с неговата безопасност на първо място, затова от съществено значение е да се характеризира микроорганизма – видово и щамово, да се определи природата и произходът му. Щамове, предназначени за човешка употреба, трябва да бъдат с човешки произход.
От изключително значение е и щамът да проявява поне едно доказано благоприятно въздействие върху организма. Трябва на следващ етап да бъдат проведени и клинични проучвания, които да доказват неговата ефективност.
Той също трябва да бъде с добри свойства, трябва да издържа на действието на определени условия на средата и да остане жизнеспособен за дълъг период по време на съхранение. Щамът може да проявява един или няколко позитиви за гостоприемника.
Адхезията е едно от свойствата, който са от първостепенно значение при изследването на пробиотичния потенциал на микроорганизмите. Стареенето и натрупаването на реактивните кислородни видове (ROS) са две взаимносвързани явления. Затова е важно откриването на естествени антиоксидантни системи, които да се справят с този проблем.
И не на последно място се приписват имуномодулиращите свойства на пробиотиците, разбирането и откриването им е от съществено значение за предотвратяването на различни болестни състояния. Щамът L.gasseri I1 включва комбинация от тези 3 свойства, поради което представлява потенциален пробиотичен щам, който в последствие може да бъде включен в състава на нов пробиотичен продукт.
Последвайте ни