Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е над 1,5 милиарда евро.

Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с потенциалните инвестиции в страната ни от южнокорейска страна, предаде Агенция „Фокус“.

Министърът отрече твърденията, че инвестицията на „Хюндай“ в България е свързана по какъвто и да било начин с тази на „Фолксваген“.

„При „Фолксваген“ говорим, че търсят къде да реализират завод за производство на бензинови и дизелови двигатели, а при батериите за електрически автомобили, които не са свързани с „Хюндай“, заяви Караниколов.

Борисов с гореща новина за преговорите с „Фолксваген“ и „Хюндай“ ВИДЕО

Министърът отказа да посочи имената на компаниите потенциални инвеститори, тъй като не сметна за коректно да коментира такъв тип информация. „Говорим за батерии за електрически автомобили.

Те могат да бъдат за редица компании. Компанията, която проверява България, работи с всички големи компании“, посочи още той.

От думите на Караниколов стана ясно, че когато става дума за инвестиции, транспортната инфраструктура е важен фактор: „Асфалтът наистина не се яде, но която и да е компания, дори и тези, които ни проучват в момента, те искат инфраструктура.

Затова България отделя такъв голям бюджет. Без инфраструктура, няма да дойдат компании, а без тях няма да можем да задържим работната сила и децата си в родната им страна“, добави министърът.

Борисов сложи добок и показа хватки СНИМКИ/ВИДЕО

В Центъра на „Хюндай“ представихме България и идеите, които имаме, в частност възможностите за стратегическо партньорство, отзивът от тяхна страна е да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София.

Това каза още министърът на икономиката  пред журналисти във връзка с резултатите от посещението му в Центъра за научно-изследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в град Хуасонг.

Караниколов поясни, че по никакъв начин не става въпрос за автомобили с бензинов или дизелов двигател, а разговорът в посока на инвестиции за електрически, автономни автомобили и възможност създаване на Център за автономни автомобили в България, както и части за електрическите автомобили, както и батерии.

Hyundai Motor Group посрещна Борисов с уникален надпис СНИМКА

„Трябва те да дойдат в България и да направим анализ какво може да се реализира на територията на страната ни като стратегическо партньорство“, добави още той.

От думите на Караниколов стана ясно, че все още не говорим нито за инвестиции, нито за продължителността на проверката. „Най-важното за нас е да презентираме България като добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция.

Когато те решат в кой сегмент да инвестират, ако решат, тогава вече ще обявим конкретна инвестиция. В момента само трябва да представим България“.

Като плюсове за положителния имидж страната ни в икономически аспект министърът посочи повишаването на рейтинга на страната ни, рекордния износ от над 33 милиарда, икономическият растеж и финансовата стабилност.