През тази седмица беше премината психологическата граница в цените на природния газ от 100 лева за мегаватчас, като скокът в сравнение с ноември е с близо 10 лв. Всичко това на фона на предстоящите преговори за нов договор с "Газпром". Ще използва ли Москва природния газ като средство за натиск?

"Руснаците не биха позволили конфликт, който да предизвика енергийна криза", това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS енергийният експерт Васко Начев.

Така коментира той напрежението по границата на Русия и Украйна. Според него руската страна би загубила много от реален конфликт. Също така той не допусна да бъде позволено Беларус да има ядрено оръжие, включително и от страна на Русия. Експертът прогнозира, че "Северен поток" 2 ще тръгне през май-юни и целта на проекта е баланс.

Относно цената на тока Васко Начев очаква най-много още едно увеличение, след това ще има успокоение. Но ако зимата е тежка и с много ниски температури, цените ще се задържат, дори може да се покачат, защото консумацията на газ ще нарасне.

"При "Топлофикация" отдавна пазарни механизми не работят, тя се превърна в социално дружество, цените би трябвало да са доста по-високи. Най-малко 20% ще бъде повишението на цената на парното. Някой трябва да плати сметката", категоричен е експертът.

"При тока увеличението ще е поне още 5%. Ще има компенсации за бизнеса за декември, ако реши новото правителство, но това трябва да мине през парламента", добави той. 

Начев е убеден, че проблемът не от липсата на мощности нито липсата на АЕЦ "Белене".

"Нова ядрена мощност може да се изгради в рамките на осем години, работи се в тази посока в "Козлодуй", каза Васко Начев и добави, че за него проектът "Белене" е неизпълним.