Основната причина за голямото поскъпване на имотите през последната година са покупките на къщи и апартаменти с цел инвестиция, казват брокери. При високата инфлация в страната хората с налични пари на влог в банка се чудят как да ги предпазят от обезценяване, уточнява "Труд".

50 хил. лв. са достатъчни за първоначална вноска за покупка на хубав апартамент с ипотечен кредит в някой от големите градове в страната. Същевременно в България има над 270 хил. депозита на граждани със суми над 50 хил. лв. Това са хора, които търсят начин да предпазят парите си от инфлацията, коментират брокери.

Фондовите пазари са много несигурни, в резултат на което голяма част от хората се насочват към покупката на имот. Докато инфлацията е висока и има купувачи, тоест хора с депозити над 50 хил. лв., цените на имотите ще продължат да нарастват, коментират брокери.

Благодарение на голямото търсене имотите в София поскъпнаха значително. Преди година цените на жилищата старо строителство в южните квартали на столицата се движеха в порядъка около 1500-1600 евро/кв. м, а сега това са цените на жилищата в строеж преди акт 14, докато готовите апартаменти се продава от 1900-2000 евро/кв. м. Това е увеличение с 400 евро на кв. м или с около 30% за година.

При покупката на имот с цел инвестиция хората най-често ги отдават под наем, за са печелят не само от покачването на цената. През последната година няма съществени промени при наемите, въпреки покачването на цените на апартаментите.

Някой пък купуват имоти, ремонтират ги и ги препродават с 15-20% печалба. Това са предимно хора, които могат да отделят повече време за ремонта на апартамента, и търсят бърза печалба от препродажбата. Ремонтираните и добре обзаведени апартаменти винаги са по-скъпи, защото много купувачи искат да се нанесат веднага и нямат време да търсят майстори, дизайнери и мебели.

Много хора предпочитат покупката на нов апартамент, а други избират старото строителство. Много сделки има и в двата сегмента от пазара. Някои собственици на апартаменти не ги продават, просто защото нямат алтернатива в която да вложат парите си. Други пък виждат, че сега цените са високи и имат възможност да реализират печалба, затова продадат имот, който са получили по наследство или са купили като инвестиция преди няколко години. Това прави и вторичният пазар на имоти много активен.

Осигуряват си дом при пенсиониране

Инвестират изкарани в чужбина пари

Някои работят дистанционно

Търсенето на имоти се подхранва не само от високата инфлация, разказаха брокери. Много българи, които работят и живеят зад граница, купуват имоти в родината. Така инвестират спечелените зад граница пари, а освен това си осигуряват хубав дом, в който могат да се завърнат при пенсиониране, или в който да живеят, когато идват в България.

Много хора, които работят за западни компании, имат възможност да работят дистанционно и избират за го правят от България. Ако човек получава заплата от компания в Западна Европа или САЩ, а харчи парите си в България, жизненият му стандарт ще бъде много по-висок, отколкото ако живее в чужбина. Тези хора често живеят под наем в луксозни апартаменти, но ако решат да се установят за по-дълго в България, купуват големи апартаменти или къщи.

Ръстът на доходите в България е друг фактор, който стимулира поскъпването на имотите. По време на пандемията нараснаха покупките на селски къщи и ваканционни имоти, като тази тенденция продължава и сега. Ниските лихви по кредитите, които са значително под инфлацията в страната, също стимулират търсенето на жилища. Към големите градове на страната отиват хора от останалите населени места, които търсят по-добра работа и по-високо заплащане. Това увеличава търсенето на апартаменти под наем и за покупка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук