Министерството на българското председателство на ЕС през 2018 г. обяви обществена поръчка за осигуряването на хотелско настаняване на ръководителите на делегации и придружаващите ги лица. 
Общата стойност възлиза на 515 000 лв. с ДДС, а броят на нощувките, които трябва да бъдат осигурени срещу тази сума, са 1808, което прави по 285 лв. на нощ за ВИП персона, пише БГНЕС.

През първата половина на 2018 г. София ще бъде домакин на повече от 200 събития с очаквани над 20 000 делегати, предимно от държавите-членки на Европейския съюз. По програма повечето събитията в страната ще са с продължителност два дни.

Прогнозата на Министерството на българското председателство на ЕС сочи, че 1492 ръководители на делегации - министри или премиери, както и до едно придружаващо лице ще имат нужда от настаняване.

Друго от изискванията на обществената поръчка са хотелите да са с 4 или 5-звездни, да са построени преди не повече от 10 години или напълно реновирани. Ако са по-стари, да се намират в радиус до 2 километра от НДК, както и да разполагат с капацитет за настаняване от минимум 150 стаи.