Цените на горивата в България бяха една от коментираните теми в страната през последната година.

След нахлуването на Русия в Украйна те стремително тръгнаха нагоре и поскъпнаха до рекордни нива, което събуди и вълна от недоволство. Това доведе и до въвеждане на допълнителна отстъпка от 25 ст./л в първите дни на юли.  Тя се прилага за основните видове горива за всички частни лица.

Заделените за целта 150 млн. лв. бяха на път да свършат преди края на годината, но служебният кабинет удължи действието на мярката и през декември. Правителството обяви, че отстъпките за горивата се запазват и в началото на 2023 година, но за сега няма посoчен срок докога това ще важи.

Обявеният по-рано план бе, помощта заради скъпите горива да се осигури само за хората в нужда, но към момента няма официално оповестена програма.

Справка за последните 12 месеца показва, че въпреки увеличението най-масовият бензин А95 завършва годината със стойности близки до тези от началото на 2022.

В първите дни на годината, бензинът се е търгувал за 2,41 лв/л., а към днешната дата средната му стойност по колонките е 2,65лв/л., според данни на сайта fuelo. Това прави увеличение от 9,96% спрямо цената преди 12 месеца, което са 24 стотинки за литър.

Пиковата си стойност през годината бензинът достигна през месец юли, когато цената му скочи до 3,41лв/л., пише trafficnews.bg.

Далеч по-сериозно е увеличението при дизела. Според данните, той е поскъпнал с 23,08% спрямо същия период за изминалата година, което са 57 стотинки. Средната цена на дизела в момента е 3,04лв/л., спрямо 2,47лв/л. преди година. Най-високата си стойност дизелът достигна в началото на месец юли, когато се търгуваше за 3,56лв/л.

Метанът, който е пряко свързан с природния газ - сам по себе си достигна най рекордно поскъпване през 2022 г. В своя пик в началото на октомври, метанът се търгуваше за 5,97лв/кг. В началото на година цената му бе 2,54лв/кг., а към днешна дата е 3,35лв/кг. Това прави увеличение от 31,89% на годишна база, което са 81 стотинки за килограм.

Единственото гориво, което отбеляза спад в цената си през последните 12 месеца е пропан-бутанът. В началото на годината той се търгуваше за 1,40лв/л., а сега цената му е 1,18лв/л. Това прави поевтиняване с 22 стотинки за литър, което са 15,71%. Най-високи стойности пропан-бутанът достигна през месец май, когато цената по колонките скочи до 1,61лв/л.

Тенденцията при него е за застой на цената през следващите месеци, докато при метана, бензина и дизела се очаква поевтиняване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук