Масово за предприятията става по-трудно да взимат заеми. Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити през първото тримесечие на годината с най-бързия темп от кризата с държавния дълг през 2011 г. насам, докато търсенето на заеми е намаляло значително, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изводите от проучването подчертават въздействието на агресивното затягане на паричната политика в съчетание с неотдавнашните сътресения в банковия сектор и биха могли да насърчат ЕЦБ да заложи на по-малко увеличение на лихвените проценти.

Критериите на банките за отпускане на кредити са допълнително затегнати както за фирмите, така и за домакинствата, отразявайки "продължаващото прехвърляне на по-високите пазарни лихвени проценти върху лихвените проценти по кредитите", установи ЕЦБ.

Нетно 27% от банките съобщават за затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми, което означава, че за предприятията е по-трудно да вземат заеми, уточнява БГНЕС.

Същевременно банките съобщиха, че търсенето на кредити от страна на фирмите силно е намаляло, като спадът е "най-силен от световната финансова криза насам", а като основен фактор за това се отчитат по-високите разходи по заемите.

Търсенето на жилищни кредити също е намаляло, докато при потребителските кредити и други заеми за домакинствата спадът е по-малък.

Банките съобщиха също, че достъпът до финансиране се е влошил, вероятно отчасти поради сътресенията в банковия сектор през месец март.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук